Dyt. Esra Cural yaptığı açıklamada, Grip olduğunuzda yemek yeme veya içme isteğiniz azalır. Ancak iyileşmek için ihtiyaç duyduğunuz su ve besinleri almanız önemlidir. Et suları, zencefil çayı, meyveler ve tam tahıllar bu dönemde yapabileceğiniz iyi seçimlerdendir.

Virüsler vücuda girdiğinde, çoğaldığında ve normal işlevleri bozduğunda bağışıklık sistemi tepki olarak inflamasyon (iltihap) geliştirir. Bu süreç ateş, burun akıntısı, tıkanıklık, kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk ve mide rahatsızlığına neden olur. Vücut bu süreçte yiyecekleri sindirmek için gereken enerji de dahil olmak üzere tüm enerjisini enfeksiyonla savaşmak için kullanır. Bu nedenle grip sırasında iştah kaybı hissedilir. Burun akıntısı ve tıkanıklık nedeniyle tat ve koku alma duyularının kaybı da iştahı azaltır. Bu süreçte besin çeşitliliği sağlamak, doğru besin seçimi, yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekliliğin sağlanması hastalıklardan korunmada ve semptomların iyileşmesinde etkindir.

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için çeşitli renk ve türdeki sebze ve meyvelerin tüketimi önemlidir. Sabah kahvaltısı dahil olmak üzere her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol bulunan nar, portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.

E vitaminin güçlü antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler.  E vitamininden zengin besin olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir.

Yemeklere, bitki çaylarına antioksidan içeriği yüksek olan baharatlar eklenebilir. Özellikle yan etkisi olacak bir neden yoksa zencefil ve zerdeçal tüketilebilir. İçerdikleri anti-inflamatuar özellikler ile tıkanıklığı gidermeye, semptomları hafifletmeye yardımcı olurlar.

Kuş burnu, ıhlamur, kekik çayı gibi bitki çayları içerdikleri anti-inflamatuar bileşikler ile bağışıklık sistemini güçlendirir, boğaz ağrısını hafifletebilir. Bitki çaylarına 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez eklenebilir.

Çorba olarak tavuk veya kemik suyu ile yapılanlar tercih edilebilir. Tavuk içerdiği aminoasitler ile antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Kemik suyu ile yapılan çorbalar kolajen ve iyileşmeyi destekleyeme yardımcı olan besinler açısından zengindir.

Bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi birbiriyle bağlantılıdır. Bağırsaktaki yararlı bakterileri artırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için yoğurt, lahana turşusu, kefir gibi fermente gıdalar öğünlere eklenebilir.  

Vücut ısısını dengede tutmak, vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmelidir. Ateş yükselmesi durumunda da sıvı tüketimi artırılmalı ve yeterli enerji alımı sağlanmalıdır. Enerji kaynağı olarak basit karbonhidrat olan rafine şeker ve şekerli besinler yerine tam tahıl olan tam buğday ekmek, makarna, bulgur, yulaf gibi ürünler tüketilmelidir.

Laboratuar sonuçlarına göre doktor kontrolünde D vitamini, çinko, Cvitamini, Omega-3 desteği alınabilir.

Özetleyecek olursak, her gün yeterli ve dengeli beslenme için öğünlerinizde tüm besin gruplarının (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral)  olmasına özen gösterin. Kış aylarında bol bulunan ve C vitamininden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri tüketmeye özen gösterilmeli. Günlük su ihtiyacını karşılamaya önem gösterelim ve fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyelim. Son olarak grip belirtilerinde doktorunuza başvurmayı unutmayınız, dedi.

Kaynak: Ezgi ÜNLÜ