Dyt. Esra Cural açıklamasında; Vücudunuzdaki hücrelerin, kan şekeri (glikoz) seviyenizi düzenleyen insülin hormonuna daha az duyarlı hale gelmesi ile insülin direnci gelişir. Pankreas, vücut hücrelerinin enerji için ihtiyaç duydukları şekeri alması için insülin salgılar. İnsülin direnciniz olduğunda hücreleriniz insüline iyi tepki vermez ve glikozu kolayca ememez. Pankreasınız, hücrelerinizi glikozu emmeye teşvik etmek ve kan şekeri seviyenizi sağlıklı bir aralıkta tutabilmek için daha fazla insülin üreterek yanıt verir ve bir süre sonra insülin direnci gelişir. Fazla vücut ağırlığı ve yüksek kan şekeri düzeylerinin birleşimi ile prediyabet ve Tip 2 diyabet gelişimine neden olur.  

İnsülin direncini yönetebilmek için yaşam tarzında değişiklikler yapın

İnsülin direncini yönetebilmek için yaşam tarzında değişiklikler yapılmalı; sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalı ve fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanırken yavaş ilerleyin ve kalıcı alışkanlıklar edinin. Kısa süreli şok diyetler uygulamayın. Kendi yaşam tarzınıza, damak tadınıza uygun yiyecekler ile sıkılmanıza neden olmayacak dengeli, sürdürülebilir beslenme planları uygulayın. Öğünlerinizi atlamayın, tüm besin gruplarını (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral) içeren yeterli ve dengeli öğünler yapın önerisinde bulundu.

Arzu VURAL