Kronik alkol kullanımı, idrar söktüren ilaçlar, aşırı terlemek, diyabet yani şeker hastalığı, gluten enteropatisi, kronik ishaller, bağırsak florasının bozulması, stresli bir yaşam, sigara kullanımı, siklosporin

ya da gentamisin içerikli birtakım antibiyotiklerin düzenli kullanımı, kemoterapi ilaçları, mide koruyucu ilaçlar, böbrek hastalıkları, asitli içecekler, yaşlılığa bağlı emiliminde azalma magnezyum eksikliğinin nedenleri arasında sayılır.

Magnezyumun stres ile ilgisi olduğunu bahsettik. Dolayısıyla eksikliğinde de depresyon ve kaygıya yatkınlığı arttığını gözlemleriz. Tükenmişlik hissi, zihinsel yorgunlukla beraber seyreden kronik yorgunluk, halsizlik sık görülür. Kas seğirmeleri, kramp ve titremeler, huzursuz bacak sendromu görülebilir. Magnezyum eksikliği akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olup nefes almayı zorlaştırır. Astım krizlerini tetikleyebilir. O steoporoz ve kemik kırılma riskini artırabilir. Kalsiyumun kemiğe geçişi zorlaşır. Magnezyum eksikliği D vitaminin de işini bozuyor. Bir başka deyişle D vitaminin tam faydalı olabilmesi için arkadaşı magnezyuma ihtiyacı var. Magnezyum eksikliği nedeniyle iştahsızlık, yorgunluk, sinirlilik ve stres kronik baş ağrıları, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve üşüme, yüksek tansiyon tırnakların uzamasında yavaşlama, zihin yorgunluğu ve odaklanma sorunu, mide bulantısı ve kusma, saç dökülmesi, kadınlarda adet döneminin daha sancılı ve ağrılı bir şekilde geçmesi, kronik kabızlık, vücutta, kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve eklemlerde ağrı görülebilir.

Vücudumuzda yeterli magnezyumun bulunmamasına rağmen yüksek miktarda kalsiyum alınması, böbreklerimizde taş oluşum ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskimizi arttırır. Bu yüzden de kalsiyum takviyesi kullanan kişilerin aynı zamanda magnezyumun takviyesini de kullanması gerekir.

Haftaya hangi besinlerde magnezyum var ve çeşitlerinden bahsedeceğim.