3 Aralık dünya engelliler günü dolayısıyla görme engelliler derneğine ziyaretler devam ediyor

   3 Aralık dünya engelliler günü kapsamında birçok kurum ve kuruluşları ağırlayan Bafra görme engelliler derneği bugünde 30 Austos ilk okulu, Bafra Koleji ve Bafra Anadolu Kültür Koleji okullarını kabul etti. Yapılan ziyarette dernek yetkilileri tarafından derneğin amacı ve yaptığı çalışmalar anlatıldı, Engellilerin yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri dile getirildi, Beyaz bastonun önemine dikkat çekildi, Braille alfabesi, görme engellilerin kullandığı teknolojik araçlar ve diğer materyaller tanıtıldı, öğrenciler gözleri kapalı bastonla yürütülerek empati etkinlikleri yapıldı.Ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bafra görme engelliler derneği başkanı Ömer Ergül dernek hakkında bilgiler vererek engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. 2015 yılından itibaren  görme engelliler ağırlıklı olmak üzere tüm engelliler adına faaliyet sürdüren bir dernek olduklarını belirten başkan Ergül sözlerine şöyle devam etti. “ilçemizde 1200 üzerinde görme engelli olduğu söyleniyor. Tabi bizler ancak 100 kişiye ulaşabildik. Geriye kalan  görme engelli vatandaşları tespit etmek gerçekten çok zor. Çünkü görme engellilerin çoğu aileleri tarafından saklanıyor, onlara adeta hapis hayatı uyguluyorlar. Diğer engelli gruplarıyla beraber ne yazık ki sadece Bafra nüfusunun yüzde 11 engellilerden oluşuyor ve çoğu engelliler de sosyal hayattan uzak, eğitim seviyeleri düşük kimselerdir. Engelli birey ailesi tarafından dışlanıyorken toplum tarafından dışlanması bence normaldir. Çünkü kimi aileler gerçekten Çocuğunun engelli olduğu için hiçbir işe yaramaz düşüncesiyle onu sokağa çıkartmıyor ve çıkmasına izin vermiyor.  Hatta bizler öyle ailelere şahit oluyoruz ki engelli vatandaşlara devletin verdiği üç beş kuruşa kimi aileler göz dikiyor, onu ellerinden alıyor ve öz evladını bir ekonomik kazanç aracı olarak görüyor. Bu tür konular kesinlikle kabul edilebilir durumlar değildir. Çünkü engelli vatandaşa gereken eğitim verilir, onun hayatını kolaylaştırıcı imkanlar sağlanırsa emin olun onlar da bu topluma faydalı bireyler olurlar. Sonuçta onlar da bir insan ve bu hayatın içinde kimseler. Onların da bu hayatta herkes gibi gezmeye, eğlenmeye, özgürce yaşamaya hakkı var. Ne olursa olsun yaşadığımız bu dünya sadece belli insanların yaşaması için oluşturulmuş bir alan değildir.  Bu dünya, canlı olan herkesin yaşaması için oluşturulmuştur. Bu yüzden yaşadığımız alanı kadınıyla, erkeğiyle, engellisiyle yaşlısıyla, herkesin rahatça yaşayabileceği şekilde inşa etmeliyiz” dedi.

   Eğitimde kararlılık vurgusu

Eğitimin önemine de dikkat çeken Ömer Ergül: “Engeller ancak eğitim yoluyla aşılır, zihinlerdeki engellerin  kaldırılması da eğitimle mümkündür. Bizler bu derneği kurarken eğitimi kendimize temel amaç edindik ve bütün sorunlar ancak eğitim yoluyla çözülür diye bu yola çıktık ve bugüne kadar büyük bir kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dernek olarak bizler bu zamana kadar meslek edindirme, güzel ve etkili konuşma, bilinçli ve farkındalık eğitim kursları açtık. Ne olursa olsun engellilerin, ailelerinin ve toplumun genelinin bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından eğitimin önemi büyüktür.  Dışarıda karşılaştığı bir görme engellinin elindeki bastonu kendini sokak hayvanlarından korumak için taşıdığını düşünen veya kaldırım üzerinde bulunan sarı çizgileri süs olarak gören vatandaşlara eskiden çok kızardım. Ancak şimdi kızamıyorum. Çünkü sen beyaz bastonun ne işe yaradığını, sarı çizgilerin görme engellilerin yolu olduğunu öğretmemişsen bu vatandaşın bilmemesi gayet normaldir. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve sizin gibi özel okullarda engellilerle alakalı eğitimler verilmelidir. Gerek sürücü kurslarında, gerekse diğer eğitim kurumlarında nasıl bütün yollar ve trafik kuralları öğretiliyorsa sarı çizgilerin önemi, ne işe yaradığı, kaldırımların işgal edilmemesi gerektiği konularında eğitimler verilerek bilinçli ve duyarlı bireyler yetiştirilmelidir” şeklinde konuştu.

   Baston olmadı mı görme engellilerin tek başına yürümeleri mümkün değildir

Beyaz bastonun önemine de değinen Ömer Ergül “Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca, baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleyen en önemli bir araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin, beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar ve görme engelliler için önemi çok ama çok büyüktür. Beyaz baston olmadı mı görme engellilerin tek başlarına hareket etmesi mümkün değildir. Trafikte veya yolda bir beyaz baston kullanan kişiye rastlarsanız, dikkat ve anlayışla yaklaşmak onların güvenliği için trafik kurallarına saygı göstermek ve onlara öncelik tanımak büyük önem taşır. Eğer yardım etmek istiyorsanız, öncelikle nasıl yardımcı olabileceğinizi sormaktan çekinmeyin; herkesin ihtiyaçları farklı olabilir” ifadelerini kullandı.

   3 Aralık bir kutlama günü değildir

3 Aralık dünya engelliler gününün tam olarak anlaşılmadığını da belirten Bafra görme engelliler derneği başkanı Ömer Ergül: “3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin tüm sorunlarına dikkat çekmek, taleplerini gündeme taşımak ve engelli kamuoyunun çözüm önerilerini topluma duyurmak amacıyla ilan edilmiş bir gündür. Bu ve buna benzer programlar yapılırsa işte o zaman 3 Aralık amacına uygun olarak değerlendirilmiş olur. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki koskoca milletvekilleri; hatta bakanlar bugüne özel kutlama mesajları yayınlıyorlar. Aman ha gençler! ilerde sizler de çeşitli makam ve mevkilere geleceksiniz. Ne olursa olsun siz böyle bir hataya sakın düşmeyin. Çünkü  bugün, bir kutlama günü değil; engelli sorunlarının konuşulduğu bir gündür” ifadelerini kullandı.