Van ve çevresinde yaralanan veya yuvasından düşen birçok kanatlı ve memeli yaban hayvanı, Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde şifa buluyor. Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, jandarma, polis ve vatandaşların desteğiyle merkeze getirilen hayvanlar, burada tedavi altına alınıyor. Bu yıl tedavi için merkeze getirilen yaklaşık 400 yaban hayvanından yüzde 60'ının rehabilitasyonu tamamlandı ve doğal yaşam alanlarına bırakıldı.
Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yaptığı açıklamada, Van Gölü Havzası'nın biyoçeşitliliğinin zengin olduğunu vurguladı. “Ekolojik dengenin normal şekilde devam etmesi için çalışmalar yürütmekteyiz,” diyen Aslan, “Merkezimizde yılın her döneminde çeşitli tür ve sayıda yaban hayvanı merkezimize gelmektedir. Bize gelen yaban hayvanlarının yüzde 60'ını doğaya kazandırdık. Bu sene kreş hizmeti verdiğimiz 120'ye yakın yavru hayvanı da tedavi ederek tekrar doğaya kazandırdık,” şeklinde konuştu.

2024 yılının yaban hayvanları için şanslı bir yıl olduğunu belirten Aslan, “Geçmişte çok sayıda hayvan bize getiriliyordu ama bu sene bu sayı düştü. Bunun sebebi jandarmanın koruma çalışmalarına destek vermesi ve Doğa Koruma Milli Parkların bu tedbirleri artırmasından kaynaklanıyor. Diğer taraftan vatandaşımız ekolojik dengeye müdahale etmeme konusunda bilinçlenmiştir. 2024 yılı yaban hayvanları için şanslı bir yıl oldu. Çünkü son çeyrek asrın en yağışlı dönemini geçirdik. Bu yağışlar sulak alanların yeniden canlanmasına, yaban hayvanlarının beslenmede problem yaşamamasına neden oldu,” ifadelerini kullandı.





