Atmacacı'lık olarak da bilinen atmaca yetiştiriciliğinde yeni sezon başladı. Samsun'da, Sercan Çakar adlı atmacacı, avlanmak için atmaca yetiştiriyor. Yaklaşık on günlük süreçte sahibinin kolunda yetiştirilen atmaca, sonrasında avlanması için doğaya salınıyor. Çakar, atmacanın kendisine alışması için yaklaşık on gün boyunca kolunda göz teması ile yetiştirdiğini belirterek, "Atmacayı hem kendime hem de insanlara alıştırmak için bu yöntemle yetiştiriyorum. Sonrasında avlanmaya hazır olacak" dedi. Avlanma esnasında atmacayı aç bıraktığını dile getiren Çakar, "Bu sayede doğaya saldığımız aç atmaca, avlanmak için bıldırcın türü kuşları avlıyor. Bizden de kaçmadığı için kuşu bizim için yakalamış oluyor" şeklinde konuştu. 

Özellikle Artvin ve Rize illerinde atmacacı'lık bir meslek haline dönüştü. Yıllardır babadan oğula geçen atmacacı'lık, yöre insanı için bir sevda. Doğu Karadeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştirilen atmacalar, yırtıcı olmalarının yanı sıra zeki ve çevik olmasıyla öne çıkıyor.

CANİK ÖZDEMİR BAYRAKTAR KEŞİF KAMPÜSÜ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI YARIŞMADA FİNALE KALDI CANİK ÖZDEMİR BAYRAKTAR KEŞİF KAMPÜSÜ ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI YARIŞMADA FİNALE KALDI

Atmacalar Samsun'da Avlanma Için Yetiştiriliyor

Kaynak: Mehmet Öğüten