Türkiye'nin, Karadenize dökülen Kızılırmak ve Yeşilırmak havzasında bulunan Bafra ve Çarşamba Ovaları'nın ikisi de Samsun'da yer alıyor. Bir taraftan şehirdeki mevcut tarım arazileri korunmaya çalışılırken, bir taraftan da araziler tarım dışı kullanım için imara açılıyor. 100 bin hektar alana sahip iki ovada yetişen birçok sebze ve meyve dış ülkelere ihraç edilirken, Türkiye'nin birçok iline de gönderiliyor. 

"Belediye alternatif alan aramıyor"

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Bafra'nın Türbe Köyü'ne yapılması planlanan sebze meyve halinin 1. sınıf tarım arazisine yapılmak istendiğine dikkat çeken Samsun Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, "Böylesine verimli bir ovanın topraklarını korumamız gerekirken, tarım dışı kullanıma açılmak istenmektedir. Açılan davada 3. İdare Mahkemesi proje için yürütmeyi durdurma kararı almıştır. Ardından bilirkişi raporu da görüşlerimizin doğruluğunu teyit etmiştir. Ancak Büyükşehir Belediyesi, alternatif alan aramadığı gibi bu alana hali yapmaya inat ederek, temyize başvurmuştur" dedi.

"Tarım dışına çıkartılarak imara açılıyor"

Bayzat, projenin yapılmak istendiği 188 hektarlık alanın Samsun İl Orman Müdürlüğü tarafından 'sulu mutlak tarım arazisi' olarak belirlendiğini ifade ederken, "Buna rağmen Toprak Koruma Kurulu oy çokluğu ile projeyi onaylamıştır. Bafra Ovası'nda Türbe Köyü sınırları içerisinde bulunan ve meyve sebze hali yapılmak istenen arazi, DSİ'nin sulama kanalı geçen düz ve düze yakın topoğrafyada, taşlık ve drenaj gibi tarımsal faaliyetleri engelleyici unsurları bulunmayan yüksek verimliliğe sahip bir arazidir. Bu arazilerin tarım dışına çıkartılarak imara açılması cinayettir" ifadelerini kullandı. 

"Biz bu ranta karşıyız"

Açılan dava süresince belediyenin inşaat faaliyetlerine devam etmemesi gerektiğinin altını çizen Bayzat, "Belediye bu süreçte ova dışında alternatif alan aramalıdır. Ancak aramıyorlar. Buradaki 1. sınıf tarım arazisine bu rantı kondurmak istiyorlar. Buraya yapılan hal binası sonrasında burada çeşitli kompleks binalar da yapılacaktır. Ve burayı tamamen imara açacaklardır. Biz buradaki ranta karşıyız. Sebze meyve hali için Bafra Ovası dışında alternatif bir alan belirlenmelidir" açıklamasını yaptı.

Ercan ÜSLÜ