Samsun İhracat ve Yatırım Zirvesi Sheraton Otel'de başladı. İş dünyasının aktörlerini buluşturan zirvede, Samsun'un ekonomik potansiyelinin ortaya çıkarılması, sektörlerin katma değerli dönüşümünün sağlanması, üretimin ve ihracatın artırılması konuları masaya yatırıldı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş öncülüğünde, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve DEİĶ Başkanı Nail Opak'ın katılımıyla gerçekleşen zirve gün boyunca panellerle devam edecek.

"Şehrimizin ihracatında anlamlı bir artış olacaktır"

Programın açılış konuşmasını  Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu yaptı. Murzioğlu, "Biz Samsun’u tanıtırken, sanayi kenti, tarım kenti, lojistik kenti, eğitim kenti gibi pek çok tanımı birlikte kullanıyoruz. Çünkü Samsun, gerek bulunduğu stratejik konumu, gerekse sahip olduğu mal ve hizmetler üretimi altyapısıyla ekonomik faaliyetleri oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış yükselen bir şehirdir. Samsun, Yeşilırmağın beslediği Çarşamba Ovasıyla, Kızılırmağın beslediği Bafra Ovasıyla bu bölgenin en verimli topraklarına sahiptir. Dört mevsim ürün yetişebilen iklim yapısıyla Samsun, tarımsal üretim bağlamında oldukça önemli argümanlara sahiptir. Samsun 8 Organize Sanayi Bölgesi ile bölgenin sanayi kenti konumundadır. Sayın Bakanımızla birlikte büyük ivme kazanan Yeni Organize Sanayi Bölgesinin yakın zamanda faaliyete geçmesiyle birlikte sanayi üretimimiz iki katına çıkacak, Samsun’da üretilmiştir ibaresiyle katma değeri yüksek ürünler üretilecektir. Samsun Limanının hemen ardında yer alan yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Samsun Serbest Bölgesi şehrimizin ihtiyacına yetersiz kalmaktadır. Sayın Bakanımızın inisiyatifi ve girişimleriyle çok kısa sürede kurulan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi ile şehrimizin ihracatında anlamlı bir artış olacaktır" dedi.

"Samsun'u dijital alanda destekleyeceğiz"

DEİK Başkanı Nail Opak, "Rusya Ukrayna savaşında gıdanın önemini anladık. Böylesine değişen küresel ortamda hem doğu hem de batı ile ilişkilerini koruyan Türkiye şimdi Samsun'a ne kadar katkı sağlar onun için bugun buradayız. Türkiye'nin 5. büyük serbest bölgesinin Samsun'a kurulması bu anlamda çok önemli. Hizmet ticaretini biz turizm olarak nitelendirirken, sağlıktan eğlenceye kadar bugün birçok alanda konuşuyoruz. Sağlık turizminde Samsun daha da büyüyecektir. Dijital dönüşümü dijital ekonomi olarak adlandırabiliriz. Bu alanda da yer alan firmaların olduğu bir iş konseyimiz var. Samsun'u bu anlamda dünyaya tanıtım noktasında DEİK olarak çalışacağız" dedi.

"Karadeniz kıyısındaki ülkelerle ilişkiler önemli"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "Yılın ikinci yarısından çok umutluyum. Turkiye'yi ihracatta dünyada ilk 10 ülkesi yapma noktasında çalışmaktayız. Samsun özeline bakıldığında geçen yıl 170 ülkeye toplam 1.350 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Samsun'da ihracatta son yıllarda ciddi bir ivme kazanılmış. Bu rakamın yakın zamanda ikiye katlayacağını düşünmekteyiz. Bu anlamda karadeniz kıyısındaki ülkelerle ekonomik işbirliği Samsun için çok önemlidir" dedi.

"Samsun 22 üründe Türkiye lideri"

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Samsun bugün doğru bir adım atarak geleceğe doğru yürüyor. Samsun için girişilen her işte olanlar bugün yine buradalar. Samsun iş dünyasına da ayrıca teşekkür ederim. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bu topraklarda yetişen kıymetli bir isimdir. Onun öncülüğünde ilk kez ihracatta oransal olarak bir ilke imza attık. Samsun için de inşallah uğurlu gelecektir. Samsun'un Türkiye ihracatının yüzde 2'sini karşılaması demek zenginlik demek, bolluk demek. Faaliyete geçecek yeni iki OSB ile dokuza çıkacaktır. Samsun yeni hikayeler yazmaya uygundur ve cazip yatırımlar sunmaktadır. Samsun 22 üründe Türkiye lideridir. Dolayısıyla Samsun'un ülke ekonomisi için önemini görebilmeliyiz. Sektördeki temsilcileri burada yatırım almaya davet ediyor oda ve borsalar olarak destekçisi olacağımızı söylemek istiyorum" dedi.

"Samsun'a önemli yatırımların geleceğine eminim"

Ticaret Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Muş, "Samsun kuruluş meşalesinin yakıldığı bir şehir olmasının yanısıra ayrıca sanayi ve üretim merkezi olmasını arzu ediyoruz. Bu zirve sonrası şehre önemli yatırımların geleceğine eminim. Çok büyük ölçekli yatırım yapacak şirketlerin burada sorun yaşamayacağını belirtmek isterim. Kendileri bizi doğrudan bulabilir. Kolaylaştırılması noktasında yer alacağımızı belirtmek isterim. Şehrin merkezine yakın olan serbest bölgesi, havalimanı ve demiryolu ulaşımına da çok yakın konumda. Yeni genişleme alanlarıyla 2 milyon 900 bin metrekareye ulaşacak serbest bölge bu alanıyla Türkiye'nin en büyük alana sahip serbest bölgesi olacaktır. Bununla birlikte yeni bir limanı da buraya yapacağız" dedi.

Ercan ÜSLÜ