Bruksizm Nedir? Bruksizm bir Çocukta çiğneme kaslarının istemsiz olarak kasıldığı ve bunun da çenelerin kenetlenmesine yol açtığı durumdur. Bu durum genellikle derin uyku veya uyanıklık halindeyken stres altındayken olur. Diğer yaygın olarak bilinen durum ise süt dişi çıkarken veya yeni diş çıktığı zamanlarda ortaya çıkar. 
 
Çocuklarda geceleri diş gıcırdatma genellikle stres, korku veya yetişkinler ile çatışma sonucunda artan kaygı ile baş göstere bilmektedir. Gündüzleri hissedilen o kaygı ve korku geceleri uyurken iç gerilimin bir çıkış noktasıdır.

Bruksizm Tedavisi ve Teşhisi

Çocukta bruksizmin normal bir varyantıysa veya yalnızca süt diş çıkması sonucu ise bu bruksizm için herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak ebeveynler çocuklarının sürekli diş gıcırdatmasını duyuyorsa, çene ve yüz ağrısı şikayetlerini, çiğnerken zorlanmasına rast geliyorsa çocuk diş hekimine ziyaret etmelerinde fayda vardır. Çocuk diş hekimlerinin teşhis koyması için görsel bir muayene yeterli olacaktır. Çocuklarda bruksizmin en yaygın olan nedeni stres olduğundan doktorların muhtemelen soracağı ilk sorular aşağıdaki gibi olacaktır:
 

  • Çocuğun evde veya okulda herhangi bir endişesi var mı?
  • Çocuğun günlük hayatta davranış şekli, arkadaşları ile iletişimi iyi mi? Strese ne kadar dayanıklı?
  • Uykudan önce neler yapıyorsunuz? 
  • İlk muayene diş hekiminin çocuğu hangi uzmana sevk edeceğini belirlemesine yardımcı olacaktır. 

 
 

Bruksizmli Bir Çocuğa Ebeveynler Nasıl Yardım Edebilir?
 
Anne Çocuk ilişkisi, bir çocuğun gelecekteki tüm yaşamı üzerine büyük etkisi vardır. Ebeveynler tarafından çocuğun sevilmesi, değer verilmesi çocuğu koruma altında olduğunu hissettirecektir. Bruksizm genellikle bir çocuğun büyümeye ve gelişmeye verdiği doğal bir tepki olduğundan bazen çoğu vaka önlenemez. Ancak çocukla sürekli ilgilenerek ona değerli olduğunu hissettirmek, rahat ve koruma altında olduğunu hissettirmeye çalışmak faydalı olacaktır. Yatmadan önce kitap okumak, sarılmak, ılık su ile banyo yaptırmak, sakin müzikler dinletmek çocuğa iyi gelecektir. Çocukla daha fazla konuşmak: onu ne üzüyor, neler endişelendiriyor, okulda arkadaşları ile iletişimini sormak, korkularını gidermek ona bruksizm ile baş etmede büyük yardım etme yolu olacaktır.