Tele-Röprtaj: Oktay ZERRİN

Bafra Belediyesinin düzenlemiş olduğu; " Bir Bafra Hikâyesi " konulu hikâye Yarşması"nda, Karaman'dan katılan şair ve yazar İbrahim ŞAŞMA; Bafra ilçesi ve yarışmayla ilgili duygu ve  görüşlerinde, Bafra'ya övgüler yağdırdı

Sodyal medyada; sayfa arkadaşı olan şair, yazar ve  gazeteci Oktay ZERRİN; Bafra Belediyesi'nin açtığı " Bir Bafra Hikâyesi " konulu hikâye yarışması ile ilgili olarak; Bafra  ve Samsun'a övgüler  yağdırdı.

 Oktay Zerrin; Bafra’nın tarihi, tabiatı, folklorik özellikleri, yemek kültürü, kültürel etkinlikleri, insanları gibi konuların ele alındığı “Bir Bafra Hikâyesi” hikâye yazma yarışmasında; 3. olan İbrahim Şaşma ile bir tele-röportaj gerçekleştirdi.

Yarşmada; Birinci “Gurbetin Alın Terine Sakladığım Şehir” hikâyesiyle Esra Kara,

İkinci  “Bir Baraj Meselesi” hikâyesiyle Ali Kemal Mutlu,

Üçüncü  “Tespih Tanelerinde Bafra” hikâyesiyle İbrahim Şaşma olmuştu.

Zerrin: Sayın İbrahim Şaşma; Bafra Belediyesi'nin düzenediği " Bir Bafra Hikâyrsi " konulu hikâye yarışmasında 3. oldunuz. Kutlarız. Bu yarışma ie ilgili duygu ve düşncelerinizi lütfen açıklar mısınız?

Şaşma: Merhaba, öncelile sosyal medyadan da arkadaşınız olarak; ilginize çok teşekkür ederim. Bu röprtajı yayınlayan veya yayınlatacak olan Bafra  ve  Samsun Basını'na da şahsınızda  teşekkürlerimi sunarım.

Her şehir tanınmayı bekler, her şehir birilerinin kendisini sevmesini, kucaklamasını ister, her şehir cihan yüzünde adının cümle güzellikleriyle anılmasını umar ve bunun için de birilerinin sırtına; kendisini çok sevenlerin sırtına ağır bir yük yükler. Bafra da  unutulan ya da fark edilmeyen yönlerinin hikâyeleştirilerek yazıya aktarılmasını, gerçek hayat hikâyelerinin derlenerek ortaya çıkarılması amacıyla Bafra Belediyesi’nin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kıymetli personellerinin sırtına bu kutlu yükü sürmüştür.

ZERRİN: Sayın Şaşma; siz Karaman'dasınız ve Bafra Belediyesi'nin hikâye yarışmasına  katılmanız nasıl oldu , düşüncelerinizi alalım lütfen.

Şaşma : Karaman ilinde yaşayan bir Karamanlı olarak; bu şehri görmüştüm, ancak uzun vadede şehirde kalmamış ve manevi derinliklerine inememiştim. Yine  de askerlik görevimi yaptığım bir şehri kaleme almak çok zor olmayacaktı benim için. Yaşanmışlıklarımla, yaşanmamışlıklar arasında kalarak Bir Bafra Hikâyesi konulu yarışmaya katılmak istemiştim.

Güzeldi, Karaman ilinde Bafra’yı kaleme alırken o şehrin sokaklarında dolaşmak, o şehri yeni baştan solumak gerçekten güzeldi.

Yazarken daha bir sevdim Bafra’yı. Yağmurlarının serinliği geldi haneme.  Şöyle bir paragraf geçiyordu öykümde. “ Öpüp alnıma götürdüğüm bir ekmeğin tadında sevmiştim bu şehri. Dudaklarıma değecek bir katre su gibi. Issız gönlüme isabet eden davudi bir sesleniş, dervişçe bir hu gibi. Avuçlarına Kızılırmak’ın kına yaktığı bu şehirde, zarafet ve letafet ile bezenmiş bir kalbin sahibine, ehl-i aşka, zamanın tanığına ve medeniyetler otağına koşulsuz teslim olduğumu biliyordum. Çünkü ben bu müştak bakışlı, göğsü tarihten simli sırmalı, nakışlı şehri çok seviyordum.

ZERRİN: Sayın Şaşma; Bafra'yı beğendiğiniz beli oluyor bu ifadelerinizle. Başka neler söylemek istersiniz?

ŞAŞMA:  Doğup büyüdüğüm, çocukluk ve gençlik yıllarımı en duru halimle yaşadığım Bafra, cümle hüznüme ve sevincime şahitlik etmişti.  Hayatı burada tanımıştım ben. Pazar günü demek, babamın elinden tutup fırına pide yaptırmaya gitmek demekti. Bana Gençlik Caddesi'nden, Ballıbaba Dondurması alması için babamı çekiştire çekiştire; külahların gölgesinin altına götürmek demekti. Sokaklarını ağır ağır adımlarken; kendimi gökyüzüne yakın bulduğum bu şehirde, Çetinkaya Köprüsü’nün tam ortasında şair olduğumun farkına varırdım.”

Ben de bir şehir olmak isterdim açıkçası. Ticaretsiz ve nedensiz ama gönülden sevilmek için. Hatta küçük bir köy olmak bile o sevgiyi kazanmaya yeterdi. Böyle bir minvalde katılmış olduğum bu yarışma neticesinde üçüncülük ödülü almak beni haliyle onurlandırdı. Bu vesile ile asıl ödülümün Bafra’yı yeni baştan görmek olacağını düşünüyorum.

ZERRİN: Sayın Şaşma; bu güzel röportajınız içİn ve ilçemiz Bafra ve Samsun ilimize duyduğunuz ilgi, iltifat ve güzel düşünceleriniz için size Bafralı ve Samsunlular adına çok teşekkür ederiz. Son olarak ne söylemek istersiniz ?

ŞAŞMA : Bafra’nın hep böyle sahiplenilmesi, sevilmesi ve tanıtılması ümidi ile Bafra Halkı'na Karaman ilinden, selam ve saygılarımı yolluyorum.

Yarışmayı tertipleyen Bafra Belediyesi'ne, tüm Bafra  ve  Samsun'a ve bu röportajı gerçekleştiren siz değerli arkadaşıma çok teşekkür ediyorum

Yarışmada  derece alan tüm yazarlarımızı da yürekten kutluyorum. En kısa  zamanda ; bizzat görüşebimek dileğiyle, sevgi ve sayglarımı sunuyorum.

Tele-Röportaj: Oktay ZERRİN

İBRAHİM ŞAŞMA KİMDİR ( ÖZGEÇMİŞ ) :

Özgeçmiş:

Günümüz şairlerindendir. 1974 yılında Karaman’da doğmuştur. İlk ve orta tahsilini Karaman’da yaptıktan sonra Selçuk Üniversitesi Karaman Meslek Yüksekokulu Et Endüstrisi Bölümünden 1999 yılında mezun olmuştur. Edebiyata, özellikle şiire olan tutkusu ilkokul yıllarında başlamıştır. İlk şiirleri lise yıllarında yerel gazetelerde yayımlanmaya başlamıştır.  Hece ağırlıklı olmak üzere serbest tarzda şiirler yazmıştır. Aynı zamanda öykü ve hikâye yazarı olarak tanınmaktadır. Ülke çapında ve uluslar arası arenada düzenlenen birçok edebi yarışmalarda dereceye girerek çok sayıda başarı ödülü almıştır.  TRT repertuarında bestelenmiş eserleri bulunmaktadır.  Eserleri Erciyes, Çıngı, Kültür Çağlayanı, Kumru, Başarı, Ortanca, Kardelen, Ozan Ağacı başta olmak üzere birçok edebiyat dergisinde, yerel ve ulusal gazetelerde yayınlanmıştır. Yerel radyo ve televizyonlarda programlar hazırlamış ve sunmuştur.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İl Denetleme Kurulu üyesidir.

Kitapları: Şiir: Aç Gözlerini Anne (2006), Hicran Yağar Karaman’a (2009) Nâr-ı Muhabbet (2015) Tuz (2019)  Beni Kalbimden Tanı (2022)

Editör: Yunus Koncak