MÜJGÂN KIRCA

 Müjgân Kırca eğitim hayatına, Samsun Gaziosmanpaşa İlkokulu’nda ( Eski Adliyenin yerinde)  başlamıştır. Daha sonra  Atatürk Orta Okulu ve 19 Mayıs Lisesi,  Yükseköğrenimini ise İstanbul Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünde tamamladı. Samsun’da Emlak Vergi Dairesinde, Vergi Memuru olarak görev yaparken, Ankara Üniversitesinden pedagojik formasyon aldı. Teorik Meslek Dersleri ve İşletme Bilgisi Öğretmeni olarak Samsun Merkez Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’ne 1981/82 yılında atandı.1992 yılına kadar bu okulda çalıştı.Böylece Aile mesleği olan öğretmenliğine kavuştu.

Ferhan Şensoy Ve Nazmiye Kırca

Müjgân Kırca’nın annesi Nazmiye Kırca, Cumhuriyetin üçüncü kuşak idealist öğretmenlerindendir. O zaman köy olan Samsun Taflan 'da başöğretmenlik, ayrıca aktör ve yazar Ferhan Şensoy ve Şair Ozan Arif’in ilkokulda beş yıl öğretmenliğini yaptı. Babası Ahmet Kırca ise Samsun Merkez Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde Torna Tesviye ve Freze öğretmenliği yapmıştır.

Ferhan Sensoy/ Müjgan Kırca

Amcası Mehmet Kırca'da,  Samsun Merkez Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesinde Freze ve Tesviye öğretmenliği yapmış ve daha sonra İsviçre’ye gitmiştir. Amca Mehmet Kırca aynı zamanda ressam olup,  Tiyatro sanatçısı  aktör Levent Kırca’nın babasıdır. Teyzesi Nurten Bağ da öğretmen olup ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisidir.

Müjgan Kırca 5

        Samsun Teknik Lisede 12 yıl görev yapan Müjgân Kırca;  derslerde bazı konuları tiyatro ve yarışma biçiminde işleyerek derslere yenilik katmıştır. Ayrıca bu okuldaki çalışmalarında " İşte Anadolu" adlı kültürel eşyalarla okulda geçici bir Etnografya Müzesi açmıştır. Öğrencilerin dede ve ninelerinden kalan antika eşyalar, Turizm Haftası boyunca ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur.

müjgan kırca tiyatro

98

     Öğrencilere Demiryolculuğunu  sevdirmek için  Trenle öğrencileri gezdirmiş ve Amasya İstasyonu Memuru Hakan Bey tarafından  TCDD müfettişlerine "Trenleri en çok seven yolcu” plaketi verilmesi teklif edilmiştir. Daha sonra İstasyonun salon girişinde sağ duvara Atatürk kösesi yaptırtmıştır. TCDD Yolları Müzesi önerisi de vardır  (Bugünkü Tıbbi Aletler Müzesi Yeri)

Tiyatro Gosterısı

1989 /90 Yılında; Çiftlikten eski Tekele inen ve o zaman çok fazla kullanılmayan,  Arnavut kaldırımlı yuvarlak taşlı Samsun Eski Evlerinin bulunduğu; İlkbaharda sümbül, yasemin, filbahri kokularının yayıldığı, nostaljik sokakta sürekli fotoğraf çeken Müjgan Kırca, bu güzel nostaljik sokak için bir proje yaparak o dönemin Belediye Başkanı Muzaffer Önder’e sundu. Belediye Başkanı Muzaffer Önder, Özel Kalem Müdürü Yılmaz Türkoğlu ve ekibi tarafından ilgi ve takdir gören bu proje desteklenerek Müjgan Kırca tarafından hayata geçirildi ve İsim  annesi de Müjgân Kırca oldu.

Snanat Sokagı Tarihcesi

Sanat Sokagı Görünümü

Projeye Sanat Sokağı adını verdi,  Sokağın adı da bu şekilde değiştirildi. Sokak; Her 16/19 Mayıslarda büyük ilgi ve coşkuyla sürdü.1999’da Sokağın 10. yılında Sokakta; ’On Yılın Fotoğraflarında Sanat Sokağı ‘’ fotoğraf sergisi açan Müjgân Kırca; Bu Sokakta Türkiye’nin ilk Sokak Tiyatrosunu öğrencileriyle gerçekleştirdi. “Kaybolan Meslekler “ Canlı Sergisi açtı. Sokağı ziyaret edenler arasında Yazar Mahmut Makal, Şair Ali Yüce, yazar , senarist ve karikatürist  Gani Müjde, ressam Bedri Baykam, yazar  Zeynep Aliye  ve yerel şair ve yazarlar yer almıştır.

Snat Sokağı

Sanat Sokagı 2

Öğrencilerine pantomim yaptırarak çevre, barış mesajları verdirmiş oradan geçen halkla birlikte şarkılar söylenip enstrümanlar çalınmış, resimler yapılmış ve 19 Mayıs coşkusunu hep birlikte yaşatmıştır. Bu çalışmasını, 14 kez her 19 Mayısta; hiçbir karşılık beklemeden büyük bir heyecanla sürdürmüştür.   Sokak ve Müjgân Kırca, Uluslararası Kültür ve Sanata katkıda bulunan kişi ve kurumlara verilen "HENRY FORD  ÖDÜLÜ"  almıştır.2004 Yılına kadar  devam eden bu  projenin ikinci aşaması gerçekleştirilememiş, duvarlara yapılan resimlerin  yoksul çocuklar yararına kart ve takvim olarak basılma aşaması hayal olarak kalmıştır.

6-7

1999’da 81 ilin izcileri Sanat Sokağını ziyaret etmişler ve Müjgan Kırca’dan sokak hakkında bilgi alıp illerine iletmişler ve bazıları da hayata geçirmiştir. Samsun Sanat Sokağı bu formatıyla Türkiye’de bir ilktir. Gazete ve dergilerde ve TRT2 de yayınlanmış; Müjgân Kırca ile röportajlar yapılmıştır. Samsun Valisi ve Büyük Şehir Belediye Başkanı tarafından, TAKDİR VE TEŞEKKÜR belgeleri verilmiştir.

Tiayro Cicek

Protokol

 1990’lı yılların büyük bir bölümünde toplam 8 yıl süren Samsun Klas TV’de,  Valilik izniyle Liseler,  Yetişkinler arası bilgi yarışmalarında sunuculuk yapmış,  ayrıca "Yüreğimizin Sesi " adli kültür ve sanat programını gönüllü olarak gerçekleştirmiştir.1991 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışı gezilere başlayan Müjgân Kırca özellikle Yurt dışı turlara katılırken yanına Türk Bayrağı, Türkiye Broşürleri Nazarlıklar alarak 20 yılda; 39 ülke gezerek; 750 kişiye Türkiye tanıtımını gerçekleştirmiştir. Bunu kendine görev edinmiş ve hala devam etmektedir.   Bu nedenle Turizm ve Kültür Müdürlüğüne dilekçe vererek bunu belgeleyip  ; Türkiye tanıtımına katkıda bulunan kişilere verilecek olan TBMM Onur  Ödülü’ne başvurmuştur.

Whatsapp Image 2023 12 26 At 03.13.44

müjgan kırca kimdir

1992 yılında Haydarpaşa Teknik Lise Ve Endüstri Meslek Lisesi’ne kendi isteğiyle tayin olan Müjgân Kırca; Bu okulda da sosyal faaliyetlerini sürdürmüş S.O.S Çevre Grubu’yla pek çok çevre aktivitelerine katılmıştır;   Patlayan Ümraniye çöplüğü, koyun yüküyle batan Haltermaa adlı gemi için  ve asbest yüklü gemi için S.O.S çevre grubuyla çalışmalar yapmıştır.   

 Öğrencileriyle tiyatrolar sahnelemiş,  enstrüman çalanlardan orkestra kurdurup  konser vermelerini sağlamıştır. Geziler düzenlemiş,  Fatma  Girik’le birlikte Çevre eylemlerine katılmıştır. Daha önce de Samsun Doğayı Koruma Derneği’nde gönüllü olarak çalışmış,  Çevre koreografileri yazarak Gar Parkta, Meydanlarda ve TEMA kurucu başkanı Hayrettin Karaca ‘nın huzurunda,  Turban Büyük Oteli’nde,  Çevre Müdürlüğü adına sahneletmiştir. Çevre Bakanlığından “ÇEVRE MADALYASI”  ile ödüllendirilmiştir. Uzun süre gönüllü olarak çalıştığı Samsun Doğayı Koruma Derneği ve Tüketici Hakları derneklerinden de TEŞEKKÜR BELGELERİ almıştır.

Tiyatro Odul müjgan kırca

müjgan kırca tır 1

İstanbul / Üsküdar Adile Sultan Öğretmenevinde, Öğretmenler Orkestrası’nda ikinci keman olarak sahne almıştır. Ayrıca Mandolin,  Keman, Flüt ve Org çalmaktadır.1995 yılında kendi isteğiyle tekrar Samsun'a  tayin olan Müjgân Kırca ; Bu kez Atakum Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde öğretmenlik görevine devam etmiştir Bu okulda da Gezi ve sosyal faaliyetlerini sürdüren Müjgân Kırca;  Çevre Koreografileri yazıp yönetmiş ve öğrencileri bu yolla da bilinçlendirmiştir.

Whatsapp Image 2023 12 26 At 12.33.24

     Köşe yazılarını kitap olarak toplamayı düşünmektedir. Anneme Mektuplar, Gezgin Öğretmenin Anıları ve İlginç Öğrenci Cevapları ile ilgili notları kitap haline getirme çalışmaları yapmaktadır.1998 yılında o zamanki adı Samsun Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olan Liseye il içi tayin olmuştur. Bu Lisede çalışırken, Sanat Sokağı faaliyetleri artarak en olgun dönemini yaşamış ve bu sokakla ilgili Belediye destekli kitapçık çıkartmıştır. Belediye ve Valilik tarafından, takdirname ve teşekkür verilmiştir. "İşte Anadolu" adlı kültürel sergi ve geçici etnografya müzesine bu okulda da devam etmiş gazetelerde haber olarak yayınlanmıştır. Turizmin aksayan yönleriyle ilgili skeçler yazarak; öğrencilerine sahneletmiştir.

Müjgan Kırca 8

1998 yılından başlamak üzere on kez Cumhuriyet Bayramlarında,  Samsun Valiliği desteğiyle;  D.S.İ den temin edilen 18 metrelik tır üzerinde,  Cumhuriyetin Doğuşu adlı kendi yazdığı eserinin, çok kısa bölümünü öğrencilerine sergiletmiştir. Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kendisine Takdirname verilmiştir.

Tır 3

On kez Cumhuriyet Bayramlarında; Protokol programına alınan, Cumhuriyetin Doğuşu ve Bir Dâhiye Senfoni adlı koreografisi protokol ve halk tarafından büyük heyecan ve gururla izlenmiş, mili duyguları coşturmuştur. Aynı eserinin tamamı AKM de yine öğrenciler tarafından sahnelenmiş coşku ve beğeniyle ayakta alkışlanmıştır. Yerel ve ulusal gazetelerde manşet, haber olmuştur. Ayrıca pek çok kompozisyon ödülü vardır.1989 yılında Milli Prodüktivite Merkezinin açtığı  " Eğitimde Verimlilik " adlı proje yarışmasında Samsun'dan birinci olup ödül kazanmıştır. Bu projede Lise giriş sınavı  ve branş  Liseleri açılması önerilmiştir. Edebiyat Lisesi , Güzel Sanatlar Lisesi  ,Siyasal Bilgiler Lisesi, Spor Lisesi, Arkeoloji Lisesi  vb. gibi önerilerde bulunulmuştur. Bu yarışmadan bir yıl sonra Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Liselerinin açılması tesadüf mü değil mi? Bunu müfettişler aracılığıyla araştıran Müjgân Öğretmene verilen cevap şöyle olmuş; "Bakanlık ödül alan projelerin bazılarını hayata geçiriyor"

509

Yine  Müjgân Kırca tarafından yazıp yönetilen; " Bir Işıkken Bin Işık  Olmaktır, Öğretmenlik" adlı koreografi çalışma öğrenciler tarafından Samsun AKM’de sahnelenmiş, büyük alkış almış  ve ulusal gazetelerde “Öğretmenin Işığı  Karanlığı deldi" diye haber yapılmıştır. Haberi  Mersin, Konya, İzmit’ten okuyan öğretmen ve tiyatrocular,  koreografi metnini istemişler ve kendi şehirlerinde de oynatmışlardır. 1 Aralık  Dünya AİDS Günü ve 9 Şubat Sigarasızlık Günü’yle ilgili koreografiler yazıp öğrencilere bu günlerde sahneleterek, doktor davet edip konferanslar verdirmiş, AMATEM’i öğrencilerle ziyaret etmiştir.

Adliye Ziyaret

Bazı konularla ilgili olarak okula avukat çağırmış ve izinle öğrencileri adliyede, ağır ceza mahkemelerinde; Turizm Hukuku dersiyle ilgili olarak duruşma izlemeye götürmüştür. Uzun süre çalıştığı okuldan idolü,  annesini kaybedince; İstanbul’a dönüp etkinliklere burada da devam etmiş ve önce meslek sonra evlilik prensibinden hareket etmiştir. Yarısı Türkçe yarısı yabancı dilde olan tabelalarla ilgili çokça yazılar yazmıştır. " Halkın gözü müfettişin gözüdür"  düşüncesiyle katılımcı vatandaş olarak toplumda ve gittiği yerlerde gördüğü yanlışlık ve noksanlıkları dilekçelerle ve telefonla haber vererek düzelttirmeye çalışmıştır.

Adliye Onu

Sosyal kontrolün önemine inanmış ve bunu hayatında uygulamaya koymuştur. Bunlardan bazıları: Samsun'daki Trafolara Resim Yaptırma dilekçesi ve önerisi; hayata geçirilmiştir. İlkadım Belediye Başkanı Nihat Batur'a verdiği dilekçe ile Çiftlik Caddesi’ndeki tehlike yaratan, çıkıntılı tabelaları düzelttirip, duvara yapışan tabela olmasını sağlamıştır.Refüj ve göbeklerin çiçeklendirilmesi, çiçekten saat yapılması.(Gittiği ülkelerde örnek olarak çektiği fotoğrafları belediyeye sunmuştur).

 Samsun Tarihi Taşhan’la 30 yıl önce; ilgili öğrencilerine halkla röportajlar yaptırtmış,  Taşhan’a ve tarihi eserlere dikkati çektirtmiştir. Yerel dergi, gazete ve TV’lerde, Taşhanla ilgili önerilerde bulunan yazılar yazmış; programlar yapmış ve ara sıra öğrencileriyle oradaki çay ocağını ziyaret ederek, tarihi eserin atmosferini hissettirmiş, restoresi için dilekçe vermiştir. Köprü ve üst geçitlerin renkli boyanması öneriside Samsun’da hayata geçirilmiştir.

Cevre Eylem

  Samsun tarihi Bedesten Çarşısının paslı tabelasını;  modelini kendisi çizerek belediyeye değiştirtmiş. 25 yıl önce Çarşamba ilçesinin sekiz kenarlı kasketi ve yumurta topuklu ayakkabısıyla ilgili dilekçe yazmış, öğrencileriyle bu konuda proje geliştirmiş;  seramik hamurundan ayakkabı ve kasket şeklinde küpe yaptırtmıştır. Yıllar sonra proje, Belediye tarafından hayata geçirilmiş, Ramsar Sözleşmesiyle uluslararası korunan Bafra Kuş Cennetin’de bulunan 410 çeşit kuşun resimlerinin olacağı takvim yapılması, kupalar yapılması ve şehrin çeşitli yerlerine; bu kuşların heykellerinin yapılması için dilekçe vermiştir.     Edirne gezisi sırasındaki eksikler ve önerilerle ilgili Valilik ve Belediyeye dilekçe yazmıştır. Edirne’nin meyve şeklindeki sabunlarının ve aynalı süpürgelerinin heykelinin yapılmasının önermiştir. Ve hayata geçirilmiş, Edirne Valisinden Teşekkür mektubu gelmiştir. Çanakkale Şehitliği ile ilgili dilekçeyle önerilerini hem Çanakkale valiliğine hem de; Belediyeye iletmiştir.

803

874

   Danimarka Milli Müzesini gezerken ;Türkiye ile ilgili bir haritada İstanbul yerine Byzantion yazısının düzeltilmesi için dilekçe vermiştir.Brezilya Televizyonu eğlence programına Portekiz’de çıkmış ve Türkiye’yi tanıtmış. Döndükten sonra Brezilya ‘a,   Türkiye broşürleri göndermiştir.Üç  ayrı dönem Turizm Bakanlarına  mektup dilekçe yazarak ; İstanbul’da Asya’dan  Avrupa’ya    Ve Avrupa’dan   Asya’ya geçişlerde  ;’’ ASYA’Y A  HOŞGELDİNİZ’’ ve  AVRUPA’ya HOŞGELDİNİZ SERTİFİKALARI verilmesi önerilerinde bulunmuştur.Yalnızca Bakan Mustafa Taşar tarafından, Türkiye broşürleri hediye olarak gönderilmiştir.

Müjgan Hoca 1

 Uşak Müzesindeki, Erzurum Kongre Binasındaki ve Iğdır Dilucu Sınır kapısındaki noksanlıklar için de dilekçeyle öneriler sunmuş, noksanlıkların giderileceğine dair cevap gelmiştir. Öneri dilekçelerini yazmaya devam ediyor. Samsun Doğayı Koruma Derneğiyle Çiftlik caddesindeki bütün balkonlu evlere gidip isteyenlere Doğayı Koruma Derneği adına, Rahmetli öğretmen Nizamettin Göçmen’le saksı ve çiçek dağıtmış, Çevre ve İnsan koreografileri yazmış ve sahneletmiştir.İşte Anadolu adlı kültürel sergilerin üçüncüsünde, kenarı kelebek motifli kök boya ile yapılmış seccade, olgunlaşma yetkililerinin dikkatini çekmiş ve onu alıp kopyalayarak çoğaltmışlardır.Kendisine de yün tela üzerine işledikleri küçük örneğini hediye etmişlerdir. Bu motifin kaybolmaması sağlanmıştır.Kavak ilçesindeki, 1948 Dünya Grekoromen Olimpiyat şampiyonu Yasar Doğu'nun, Emirli Köyündeki evinin müze olması için dilekçe vermiş, öğrencileriyle harabe olan bu evi ziyaret etmiş, ayrıca Yasar Doğu’nun heykelinin kavağa dikilmesini önermiştir

Sanat Sokagı V

Mesleğini Atatürk ilkeleri doğrultusunda büyük aşkla ve de öğretmenliği, güzel sanatlar gibi görüp gerçekleştiren Müjgân öğretmen, 2021 yılında emekli olmuştur.Her meslekten öğrencileri olan öğretmenimiz; Sakarya Valisi Sn. Yaşar Karadeniz’in de Samsun Merkez Teknik Liseden öğretmeni. Ayrıca Beşiktaş eski futbolcusu Şifo Mehmet ve Okçuluk şampiyonu Elif Ekşi’nin de, Samsun Merkez Endüstri Meslek Lisesinden ve Mastır Şef yarışmacısı Eren Kaşıkçının da, Otelcilik Turizm meslek Lisesinden öğretmenidir.

Müjgan Kırca Master Sef

24 Kasım 2023 te Mastır Şef programında yarışmacı Eren Kaşıkçının öğretmeni olarak programa katılmış ve öğrencisine sürpriz yapmıştır. Keman, mandolin flüt ve org çalan Müjgân Kırca’nın zengin bir opera ve tiyatro afiş koleksiyonu; kartpostal, mektup ve fotoğraf koleksiyonu vardır (Daha sonra bunların sergisini düşünüyor).  Ve yağlıboya akrilik resim yapmaktadır.Samsun AKM de Turizm haftasında iki arkadaşıyla birlikte  ‘’ Göremediğimiz Samsun ve Fotoğraflarla Dünya Turu’ adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

       Üniversite döneminde komşusu olan arkadaşıyla evlenmiştir. Ve tüm Gezilerine birlikte devam etmektedirler.