İnsanların ilk kuruluşundan bu yana ilgilerinin giderek artmasıyla popülerliğini günümüze kadar korumuş ve gelişimini sürdürmüştür. Türkiye de ki durumu dünyanın diğer ülkelerindeki değişimi takip ederek birçok değişim ve gelişim göstermiştir. Adının tam olarak neye dayandığına yaklaşık birkaç teori olsa da günümüzde Borsa olarak bilinen dünya çapında ve gerçek zamanlı bir pazardır.

Borsa Nedir?

Borsa alınıp satılabilen menkul kıymetler, döviz, emtialar, vadeli işlemler ve akabinde ödeme süresi sözleşmelerinin gerçek zamanlı olarak halka yönelik satın almaların veya satım işlemlerinin gerçekleştirildiği dünya çapında bir piyasa olarak bilinmektedir.

Kelime Anlamı Olarak Borsa

Aslına bakılacak olursa tarihi eskiye dayandığı ve bir sermaye piyasasının gelişerek borsa kavramına dönüşmesiyle bu kavramın anlamının ne olduğu hakkında günümüzde bazı teoriler bilinmektedir bunlar;
 

  1. Brugge’li bir soylu aile olarak bilinen ve İtalyan tüccarların sürekli alışverişlerini takip ve organize eden “ Van der Beurse” den gelen bir kelime önce Latinceye “Boursa” olarak 16.yüzyıldan önce geçmiş daha sonra ise diğer Avrupa dillerini geçmiştir.
  2. Günümüz Belçika’sının bir şehri olan Brugge’den geldiği de bu teoriler arasındadır

Borsanın Dünyada Ortaya Çıkış Tarihi 

Borsa dünya üzerinde genel olarak 14. Yüzyılda yani 1409 da Belçika da Kurumsallaşmaya ve hızlı bir şekilde yakın çevresine de etkili bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Borsa kavramını birkaç yüz yıl önce de topluluklar tarafından bulunan yazıtlar gerçekleştirmiş oldukları etkinler ile zeminini hazırladıkları keşfedilmiştir.

Borsa Neden Bu Kadar Popüler?

Borsa genel olarak yatırımcılarına ve yatırım yaptıkları hisseleri gerçek zamanlı bir şekilde işlem yapabilme, yapmış oldukları işlemlerinin de güncel bir şekilde olması olanağı ön plandadır. Bu özelliğini güvenli bir ortam sunarak daha da etkileşimi arttırmış ve dolayısıyla borsaların dünya üzerinde kullanım ivmesi artmıştır.
 
Ülkemizde Borsanın Tarihi ve Gelişimi

Dünya üzerinde kurulmasından ve yaygınlaşmasından birkaç yüz yıl sonra ülkemizde ki ilk görülen borsacılık etkileşimi 1854 yılındaki Kırım savaşı zemin hazırlamıştır. Bu savaşta Osmanlı devleti çıkarılan tahvilleri İstanbul da halka satımı başlanmıştır. Resmi olarak ülkemizde bilinen ilk borsa ise 1873 yılının aralık ayında ki nizamname ile “Dersaadet Tahvilat Borsası” adını almıştır.

Daha sonra ise Cumhuriyet döneminde 1929 yılında incelemeler yapılmış ve menkul kıymetler borsası kanunu çıkarılmıştır. Borsa ise İstanbul menkul kıymetler borsası olarak işlemlerini sürdürmüştür.
 
Borsacılığın gelişmesi ve modern olarak işlenmesi sırasında ise ilk kriz yaşanmış ve bu olaydan sonra sermaye piyasalarını denetlemek için SPK oluşmuş. 1985 yılının 26 Aralık tarihinde İMKB kurulmuştur. Böylece 100 yılı aşkın bir devir son bulmuş yeni bir dönemin kapısı açılmıştır.


 
Bu yaşanılan gelişmelerin ardından 1986 yılının 3 Ocak tarihinde Cağaloğlu’ndaki Binada alım satım yapmaya başlanılmış. Böylece Türkiye’nin İlk borsası faaliyete geçmiştir.
 
1986 yılından itibaren İMKB adıyla işlem süren boşa 2013 yılında BİST adını almıştır.