Açıklamada, "Ne yazık ki engelliler, eşit yurttaş statüsünde yaşam koşullarına sahip olamamaktadır. Her ne kadar, anayasal haklar temelinde eşitlik vurgusu yapılmışsa da, hayatın içerisinde engelli bireylerin sosyal, ekonomik, kamusal ve politik alanlara eşit koşullarda katılımının sağlanamadığını görmekteyiz" denildi.

AK Parti iktidarında engellilerin 'yardıma muhtaç bir toplum kesimi' haline getirildiğini savunan açıklamada, özetle şöyle denildi; "Engellilere yapılan ekonomik destekler bir devlet ödevi olmaktan çıkarılmış ve tabir-i caizse bir "bahşiş" haline getirilmiştir. Halbuki, engelli bireylere sağlık hizmetlerine erişim hizmeti, istihdama katılımlarının sağlanması ve onurlu bir yaşam için gerekli ödeneklerin ödenmesi devletin ödevidir.

CHP'nin Engelliler Politikaları'nda; engelli ve bakım aylığını 'muhtaçlık aylığı' olmaktan çıkartılması, bunun yerine engellilik derecesine göre sınıflandırılmış, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak 'yaşam aylığı' getirilmesi yıllar evvel benimsenmişse de, AK Parti iktidarı ayrımcılığı körükleyen ve meşrulaştıran bu tanım değişikliğini dahi gerçekleştirememiştir.

TIBBİ MALZEME VE CİHAZLARA ULAŞIMDA ZORLUK YAŞIYORLAR

Engelli bireylerin kullanmak zorunda olduğu ve hayatlarını kolaylaştıran protez, ortez, işitme cihazı, tekerlekli sandalye, akülü sandalye, hasta bezi, hasta minderi, hasta karyolası gibi tıbbi malzeme ve tıbbi cihazların SGK tarafından sağlanmasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Yine her ne kadar İş Kanunu'na göre, 50 ve üzerinde işçinin çalıştığı yerlerde yüzde 3, kamu kurum ve kuruluşlarında yüzde 4 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu vardır. Buna rağmen Türkiye'de çalışan engelli sayısı yüz bini geçmemektedir."

Açıklamada, "Engelli bireylerin istihdam koşullarının iyileştirilmesi için eğitim hizmetlerine eşit koşullarda ulaşmaları, bakım, sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları için çalışmaya devam edeceğimizi, her engelli birey eşit yurttaş olana dek sosyal adalet ve insan hakları mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz" denildi.

Erhan YAYLA

Editör: Yunus Koncak