Evcil hayvanların kayıt altına alınması için uygulanan mikroçip sisteminde tanınan süre Ocak 2023 itibariyle sona ererken gerekli işlemi yaptırmayanlar, 3 bin 469 TL ceza ödeyecek. Hal böyle olunca sokağa terk edilen evcil hayvan sayısı her geçen gün artıyor. Evcil hayvan sahibi birçok vatandaşın hala çip taktıramadığını dile getiren Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Elif Köse Avan, "Çip taktıramayan çoğu kişi ceza yememek için hayvanını sokağa terk ediyor" dedi. Sürenin uzatılarak cezalara da af getirilmesi gerektiğini öneren Avan, "Çip sistemi aslında hayvanları kayıt altına alıken, diğer taraftan da evcil hayvanların sokağa atılmasını önlemek amacıyla uygulamaya konuldu. Ancak gelinen noktada hala çoğu insan hayvanına çip taktıramadığı gibi ceza da yedi" ifadelerini kullandı. 

Cezalara af getirilmesi şart!

Kayıt altına alınmayan bir sürü evcil hayvan olduğunu söyleyen Avan, "Bu sürenin insanlara kolaylık sağlanması açısından uzatılması şart. Çünkü insanlar ceza yememek için hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı. Yaza hayvan popülasyonunun çok daha fazla artacağını öngörüyoruz" dedi. "İnsanlar sokakta yaralı bir hayvan bulduğunda bizim gibi özel kliniklere getirenler oluyor" diyen Avan, "Cebimizden para verip tedavi ediyoruz. Ancak kökten çözüm gerek. Diğer taraftan bizim de elimiz kolumuz bağlı. Reçetesiz ilaç satamıyoruz. Çipsiz hayvana ilaç satamıyoruz. İlaç Takip Sistemine tüm ilaçları girmek zorundayız. Kayıt etmediğimizde 48 bin TL cezası var" açıklamasını yaptı. 

Hayvan için de sağlık sigortası olmalı

Dünyanın birçok ülkesinde hayvanlar için de vergi sistemi olduğuna işaret eden Avan, "Belli bir vergi ödediğinizde hayvanınız sağlık sigortasından faydalanabiliyor. Türkiye'de bu sisteme geçilebilirse hayvan sağlığı için uçuk rakamlar ödenmez. Zaten kökten çözüm de bu" dedi. 

İlaçların hepsi ithal ediliyor

Son olarak hayvan ilaçlarının çok pahalı olduğuna dikkat çeken Avan, "Hayvan yetiştirmek artık büyük külfet olmaya başladı. Çünkü ilaçların hepsi ithal ediliyor. Ve maliyetleri çok arttı. Biz hekimler olarak fiyat söylerken çekiniyoruz. İnsanlar şöyle zannediyor; biz bir aşıya 450 TL ücret talep ettiğimizde bunun hepsinin kar olduğu düşünülüyor. Biz aşıyı alıyoruz. El emeği dahi koymuyoruz. Enjektör kullanıyoruz. Aşı için vergi ödüyoruz. Şu an bir kliniğin suya sabuna dokunmadan bir kişi çalıştırdığında kira ve tüm giderler eklendiğinde aylık gideri 65 bin liradır. El emeği ile 115 bin lira ciro yapsın ki, size bişeyler kalabilsin. Ancak el emeği ücreti alamıyorsuynuz çünkü enjektörün tanesi olmuş 2 buçuk lira. Bir bant 25 lira. Hasta bezi 19 lira iken 95 lira oldu" bilgisini paylaştı. 

Ercan ÜSLÜ