Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum’un bir medeniyet mozaiği olduğunu belirterek, turizmin gelişmesi noktasında bu alanda yapılacak her türlü projeye destek vereceklerini açıkladı.

Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerini ziyaret ederek Tepelerarası ve Ağılönü mevkilerinde açığa çıkartılan yapıları inceledi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş’ında bulunduğu ziyarette Vali Dağlı, Şapinuva Kazı Alanı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çorum’un, Türkiye’nin tarihi ve kültürel açıdan önemli bir şehri olduğunu vurgulayan Vali Dağlı, “Çorum, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olup, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kültür ve medeniyet izlerinin tümünü Çorum’da görmek mümkün. Çorum; kültürleri, medeniyetleri, ırkları, dinleri ve dilleri tarihin fotoğrafında buluşturan bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Çorum tam bir medeniyet mozaiğidir” dedi.

Kentin tarihi açıdan birçok antik kent ve arkeolojik alanını barındırdığını hatırlatan Vali Dağlı, “Özellikle Hitit İmparatorluğu dönemine ait kalıntılar şehrin tarihi zenginliğini göstermektedir. Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi önemli arkeolojik alanlar, Hititlerin izlerini günümüze taşımaktadır. Bugün ilimizde bulunan kazı alınlarından Şapinuva kazı alanına gelerek incelemelerde bulundum ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldım. Burada yapılan çalışmalar ilimiz turizmi katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir. Sapinuva kazı alanının Örenyeri statüsü alarak Hattuşa ve Alacahöyük ile birlikte tur programlarına alınması için ziyaretçi karşılama merkezi projesi başlatılmış olup, çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Ayrıca Şapinuva’da çıkan binlerce tabletin Unesco Dünya belleği listesine alınması için yapılan çalışmalar devam etmektedir. Turizmin gelişmesi açısından Şapinuva’da yapılan bu çalışmalara ve turizm alanında yapılacak her türlü projeye destek vereceğiz. Sektörde bulunan tüm kesimlerle işbirliği içinde çalışarak ilimizi turizm açısından ülkemizin önemli şehirlerinden biri haline getirmeyi hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: