Ticaret Bakanı Mehmet Muş geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Samsun’un Türkiye ihracatının yüzde 2’sini karşılayacak potansiyele sahip olduğunu söyledi. 2013 yılında Samsun’da yapılan Çalıştayda ihracat strateji programına göre 2023 hedeflerinde Samsun’un ihracat rakamlarının 6 milyar olacağı öngörülmüştü.Samsun’da 2022 rakamları 1.317 milyon dolar düzeyinde kaldı. 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçen hafta yaptığı açıklamada hala bu alt yapıya sahip olduğunu söylerken, Samsun iş dünyası ise bu konuyu değerlendirdi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, 
Samsun'daki imalat sektörünün ve sağlık ihracatı sektörünün 2013 yılından 2023 yılına kadar geliştiğini söyledi. 

“İhracatın bize ne kadar döviz kazandırdığına bakmalıyız”

ASKON Başkanı Doğru, “Samsun’un Türkiye genelinde olan ihracatının yüzde 2’sine bakılarak değilde, ne kadar ihracat yapıldığına ve buraya ne kadar döviz kazandırıldığına Samsun olarak memlekete kazanılan dövize bakarak anlaşılır.” dedi.

Doğru sözlerine şöyle devam etti: 
“Biliyorsunuz ki 2020 yılının Mart ayında bir pandemi oldu Türkiye’de.
Bu pandemi neredeyse 2021’in sonuna kadar geldi. 2 yıl sürdü. 
Şimdi bu iki yıl boyunca yapılan ihracat rakamlarına bakıldığı zaman haliyle ihracat düştü. 
Hangi kalemlerde ihracat yapılmış oldu? Tıbbi cihaz sağlık malzemesi ve yeme içme sektörü. Bu sektörlerde ihracatta artmış oldu.

“Arz talep meselesinde istenilen hedefe ulaşılmıyor”

Samsun’da 2023 yılında konulan 6 milyar dolar ihracat hedefi için söylemde bulunan Başkan Doğru şunları kaydetti:
“Bir sürü hedefler vardır koyulabilecek ama bazen ülkede ki durumlar küresel anlamda arz talep meselesinde istenilen ihracata ulaşılamıyor. Gelecekle alakalı bir şey söylemem çok doğru olmaz. 2023’ün şu anda dördüncü ayındayız. Daha sekiz ay var şimdi ben böyle bir falcılığı şu an yapamam.”

Samsun'daki ihracat hedeflerinin ve yapılması gereken projeler yapılması fikrini öne süren Başkan Doğru sözlerine şöyle devam etti:

“Samsun’da Savunma sanayi, Oto Yedek Parça sanayi ve İlaç ve Tıbbi Malzeme sanayileri var. Geçen senenin ve ondan önceki senenin rakamlarına bakarsanız hedeflerini daha yükseltmiş durumdalar. Hatta 2020 rakamlarına bakarsanız şu anda 2023’teyiz. Neredeyse 2 katına çıkmış durumda. O zaman bu sanayilerin ihracatı üzerine, bu sanayi kuruluşlarını, bu sanayi çeşidini, daha çok destekleyip, onların daha fazla ihracat yapmasını sağlamak için projeler üretmek gerekebilir.”

Fatıma Şeyma BÜLBÜL