11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Dyt. Esra Cural konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 

Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşımaktadır.

 Ramazanda sağlık beslenmenin yolları;

·         Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, İftar ve ara öğün olacak şekilde 3 öğün olarak düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini dengeli bir şekilde bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.

·         Sahura kalkmak alışkanlık haline getirilmeli.  Öğünler arasındaki süre daha çok uzadığında açlık süresi artmaktadır. Buna bağlı olarak daha erken kan şekeri düşüşleri yaşanması ve günün verimsiz geçmesine neden olmaktadır.

·         Sahur ağır yemeklerden oluşmamalıdır. Sahurda ihtiyacımız kadarı ile klasik bir kahvaltı veya tam tahıllı ya da pide, tost, sandviç yanında haşlanmış yumurtalı salata, granola kasesi yanında omlet, kahvaltı salatası veya sebze çorbası yanında peynirli tost ve pratik bir salata veya mideyi rahatsız etmeyecek şekilde iftardan kalanlar yenilebilir. Susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

·         Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.

·         İftar öğünü de en az sahur kadar önemli, orucu bir bardak su ve iftariyelik ile açmalı ardından bir kase çorba içilmeli ve bir süre ara verilmeli. İftar sofrasında mutlaka salata ve yoğurt olmalı. Moladan sonra salata ve ana yemek ile devam edilmeli.

İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterilmeli.

·         İftardan sonra tatlı olarak ağır ve şerbetli tatlılar yerine sağlıklı ve hafif seçimler yapılmalı. Haftada iki kez olmak üzere sütlü tatlılar, dondurma veya güllaç tercih edilebilir.

·         Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırabilir.

·         Ramazan süresince meyve tüketimi genellikle ihmal edilir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketebilirsiniz.

·         Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketilmeli.  Mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları içilebilir.

·         Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

Kaynak: Arzu VURAL