Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin ulusal eğitim istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 2008'de yüzde 9,8 olan 25 yaş ve üzerindeki ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının oranı, 2022 yılında 23,9 oldu. Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür, açıklanan istatistikleri kizilirmakgazetesi.com'a değerlendirdi. 

"Eğitimin niteliği her sene aşağı düşmektedir"

TUİK'in 2008-2023 arası yaptığı eğitim istatistiklerini zorunlu eğitim sürelerine dikkate almadan yaptığını dile getiren Gür, "Bilindiği gibi 2008-2012 arası zorunlu eğitim süresi 8 yıldır. 2012 sonrası zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarılmasına rağmen eğitim verilerindeki görece niceliksel artışlara rağmen eğitimin sorunları katlanarak artmıştır. Eğitimin niteliği ve bireyin yaşamını etkileme düzeyi her geçen yıl daha da düşmektedir" dedi.

"Yüz binlerce ulaşılamayan öğrencimiz bulunmaktadır" 

Zorunlu olan ortaöğretimde ki öğrencilerin çoğunun kız olduğunu belirten Gür, "Bir buçuk milyondan fazla kız öğrencimiz örgün eğitimin dışına çıkmıştır. Aynı zamanda MESEM kurslarıyla 1 milyon 250 bin öğrencimiz ise okulların dışında bulunmaktadır. Okullarımıza hiç kayıt yaptırmamış yüz binlerce ulaşılamayan öğrencimiz bulunmaktadır. Tüm bunlar eğitimin niteliği ve geçerliliği konusunda şüpheleri arttırmaktadır" şeklinde konuştu.

"Diplomalı işsiz sayısı toplumu etkileyecek düzeyde"

"Eğitimin müfredatında da son süreçte uygulamalı bilimsel etkinliklerden uzaklaşmış sınav odaklı rekabete dayanan bir eğitim sistemi oluşturulmuştur" diyen Gür, son olarak şunları kaydettİ: "Eğitim  ailelerimizin ekonomik olarak en çok harcama yaptıkları alan haline getirilmiştir. Buna karşın diplomalı işsiz sayısı tüm topluma etkileyecek düzeydedir. Yurt dışına büyük bir beyin göçü yaşanmaktadır. Eğitimdeki sınav rekabeti özellikle özel okulların ve kursların hiç olmadığı oranda artmasına neden olmuştur."

Ercan ÜSLÜ