Samsun Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Toplantısı ikinci birleşimi Mustafa Demir başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste 49 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Meclisin açılış bölümünde konuşma yapan Başkan Demir, yaşanan sel felaketinde yapılan çalışmalar ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. 

"Eski sanayideki hatlar Mert ırmağı kotunun altında"

Samsun'da, 45 dakika süren sağanak yağmurda metrekareye 53 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Demir, ekiplerle hummalı bir çalışma yürüterek her noktaya hızlı müdahale ettiklerini söyledi. Sanayi sitelerinin sel ve su baskınlarından en çok etkilenen yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, “Yeni döşediğimiz yağmur suyu hatları sel ve su baskınlarında çok işe yaradı. Yeni yaptığımız Ulus Caddesi’ndeki altyapı tesisatı sayesinde biriken su, 10 dakikada boşaldı. Atatürk Bulvarı ve eski sanayideki hatlar hem eski hem de seviye itibariyle liman ve Mert Irmağı kotunun altında. Dolayısıyla merkezdeki tüm yağmur suyu hatları değişecek. Çalışmalara da başladık. Eski sanayi sitesinde proje hazır. DSİ ile Mert Irmağı'nın uygulama projesini yeni bitirdik. 1.5 ay önce onaylandı ve bu sene yapımına başlıyoruz. Mert Irmağı'ndaki projeyi hayata geçirdiğimizde eski sanayide su baskınları olmayacak” diye konuştu. 

"Gülsan'da yağmur suyu şebekesi hiç yok"

İncesu, Çatalçam, Altınkum, Taflan yağmur suyu hatlarının yapımının bittiğini kaydeden Başkan Demir, “Şimdi şehir içine de gireceğiz. Risk olan yerler, Mert Irmağı havzası ile Terme- Salıpazarı hattı. Salıpazarı Barajı inşaatı başladı. Terme Çayı üzerindeki biriktirme yapıları da bitmek üzere. Onlar bittiğinde oradaki sıkıntılar da bitecek. Samsun'un aldığı yağışı başka yerler alsa çok daha farklı durumlar ortaya çıkardı. Gülsan'da dükkanlar su doldu. Çünkü yağmur suyu şebekesi hiç yok. Su nereye verilmiş, kanalizasyon şebekesine. Bunun da o suyu çekme şansı yok. Gülsan Sanayi Sitesi’ni ise Toybelen'e taşıyacağız. Orası da tamamen kalkacak. Biz tüm ekiplerimizle her türlü afete hazırlıklı olup, gerektiğinde de hızlı müdahale yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Ercan ÜSLÜ