Dernek açılış konuşmasını Dernek Başkanı Av. Yunus Gün yaptı. Gün konuşmasında, “Bir kısmınızın bildiği bir kısmınızın ise şimdi öğreneceği üzere Osmanlı Devleti yaklaşık 550 yıl boyunca Balkanlarda, (Kosovada, Üsküpte, Makedonyada, Srebrenitsada  Selanikte, Saraybosnada, Piriştinada, Pirizrenden, İşkodrada) hüküm sürmüştür.
Osmanlı Devletinin kurulduğu 1299 yılı yani 1300 lü yıllardan sonra Osmanlı Devletince Balkanların Hakimiyet altına alınması politikası başlamış ve de 1350 li yıllardan itibaren Balkanlarda Osmanlı Devleti tarafından bu politika devam ettirilmiştir. Osmanlı Devletinin balkanlardan geri çekişişi ise 1820 li yıllardan 1913 yılına kadar sürmüştür. Yani Osmanlının balkanlardan çekilmesi yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 

bafra-kosovalilar-dernegi-acildi.jpg
Ezanı Muhammediyye Kosovada 1389 yılında okunmuştur. Yani İstanbul’un fethi 1453 yılı olup İstanbul fethedilmeden 60 sene önce Kosova da ecdad tarafından şehit Sultan Murat Hüdavendigar tarafından islamın mührü vurulmuştur. Balkanlarda Türk demek Müslüman demek, Müslüman demek Türk demektir.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu yüce önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşımızı yazan Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy  bu ülke için çok büyük anlamları olan, Balkan göçmeni olan ülkemizin çok büyük önderleridir.

Bafra da yaşayan göçmenlerin, evladı fatihanların göçü ise  1910 lu yıllarda başlamış ve de 1960 lı yıllara kadar devam etmiştir.

Az önce söylemiş idim. GÖÇ söylemesi kolay ancak yaşaması ve hissetmesi bir o kadar ağır bir kelime demiş idim. Biz balkanlardan bin bir zorlukla dinini kültürünü yaşamak için, namusunu , neslini örfünü adetini kültürünü korumak için  göç edenlerin, sırf bu değerlere sahip çıkmak için malını mülkünü 100 yıllarca yaşadığı evini, bağını bahçesini, tarlasını, atasını mezarlarını, sevdalarını, geride bırakan bir neslin evlatlarıyız, torunlarıyız. 
Biz 100’lerce zulüm hikayesini yüzlerce göç hikayesini geride ata topraklarında kimi neleri bıraktıklarını gözü yaşlı dedelerimizden ninelerimizden defalarca gözleri yaşlı bir biçimde dinledik. Onlar anlattıkça bizde adeta yaşamışçasına hüzünlendik duygulandık.


Az önce de söyledim yine söylüyorum.   Göç Söylemesi kolay 3 harften oluşan bir kelime….Ancak yaşaması ve hissetmesi bir o kadar ağır bir kelime.
Bu gün ise tüm yaşanmışlıklar bir yana uğruna doğup büyüdüğün toprakları dahi terk ettiğin değerleri korumak adına bu derneğimizi açtık. Derneğin açılışı, kurulması ve teşkilatlanması yaklaşık olarak 2 yılımızı aldı.
Bu gün ise derneğimiz sayesinde  ülkemizin Balkanlarla olan kültürel ilişkileri güçlendirmek adına Kosovadan misafirlerimiz ziyarete geldi. Kosova’dan  gelen misafirlerimizle  ticari, sportif ve kültürel faaliyetlerimiz konusunda ilçemizdeki  ilgili kurumlarımızla ortak sinerjiyi yakalayıp  güzel gelişmeler kat edeceğimize inanıyoruz.

Biz Bafra Kosovalılar Derneği olarak derneğimizin açılışını  gerçekleştirmenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha büyük ve güzel organizasyonlar yapmayı planlıyoruz. Açılışımızın düzenlenmesinde emeği ve desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Allah birliğimizi dirliğimizi bozmasın tekrar hoş geldiniz” dedi. 

Arnavutluk Ankara Büyükelçi Kastriot Robo ,”İki ülke arasında işbirliği olarak güzel bir düşünce. Aslında Bafra’ya çok önceden gelmek istedim pandemi nedeniyle olmadı. Fakat bugün beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bafra çok güzel bir ilçe aynı zamanda Arnavutların çok fazla olduğu bir ilçe. Eminim ki bu gelişme iki ülkeyi daha bir araya getirecektir. Ümit ediyorum ileride daha fazla işbirliği olacaktır iki ülke arasında" diye konuştu.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, “Bu gibi faaliyetler ilişkiler açısından önemi çok büyük. Ticari boyutu var, siyasi boyutu var. Bunları her yönden değerlendirmek lazım. Tabi ki Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek batı Trakya bizim atalarımızın ayak izlerinin olduğu, kültür faaliyetlerimizin olduğu , tarihimizin olduğu bir bölge. Bu anlamda çok önemli. Bu tür faaliyetlerinde ikili ilişkiler arasından çok çok önemli. Siyasi açıdan iki ülke arasında ki görüşmeleri münasebeti açısından çok değerli ve önemli bir durum. Bu derneğin bundan sonra yapacağı çalışmalarda, faaliyetlerde biz elimizden geldiği kadar destek vereceğiz" şeklinde konuştu.


Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı ise,“Hemşehri dernekleri birlik ve beraberliklerin sağlanmasında en temel taşlardan bir tanesidir. Şöyle bir ebru tablosunu düşündüğümüzde bu tablo çeşitli renklerden meydana gelir. İşte bugün bu renklerden bir tanesinin derneğini açıyoruz. BU renkler birleşe birleşe o güzel ebru tablosunu meydana getirir. İşte bizlerde bizler de bu renkler bir araya gele gele bu güzel tabloyu büyük e güçlü Türkiye’yi meydana getirdik" dedi.
Konuşmaların ardından Kosova halk oyunları ekibi gösterisi yapıldı. Halk oyunları ekibine eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin’de eşlik etti. Halk oyunlarının ardından dernek binasının açılışı yapıldı. Açılışa Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

 

 

Editör: TE Bilisim