Bafra Ovasında bu yıl yaklaşık 140 - 145 bin dekar alan üzerinde yapılacak olan " Çeltik Tohumları " Üreticiler tarafından suyla toprakla buluşturulmaya  ekimine başlandı.

 

Türkiye'nin İkinci Çukurovası olan adlandırılan Bafra Ovasında 85 bin dekar alanda  Yazlık ürün fidelerinin  toprakla buluşmasının ardından geçen yıl 135  bin dekar Çeltik dikimi yapılan Verimli Ovada bu yıl 140 - 145 bin dekar alanda Çeltik tohumları suyla toprakla buluştu.

 

Bafra ilçesine yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Şirinköy mahallesinde Çeltik üreticisi Yılmaz Tepe bu yıl ki Çeltik ekimine başladıkların ifade etti. Geçtiğimiz yıl 500 dönüm olarak ekimini yaptığımız çeltik ekimini bu yıl 550 dönüm üzerine ekimini yaptık. Buda oluyor ki geçen Çeltik ekimlerinden bu yıl artış var. Çeltik hasat zamanı ise Eylül ve Ekim aylarında nasip olursa afet yaşamazsak yapacağız.

 

Geçen seneye nazaran bu yıl Çeltik ekimine hava şartlarının soğuk olmasından dolayı geç başladıklarını belirten  Tepe, inşallah biz üreticiler olarak güzel bir yıl olur.

 

Geçen sene ki fiyatlarda fazla memnun değildik, kötünün iyisi olarak yine emeğimizin tam karşılığını ve umduğumuzu alamamıştık Toprak Mahsülleri Ofisinin ( TM0) geçen yıl ki açıkladığı taban fiyatlar 55 randımanlı Baldo Prinç 4.bin 50 lira,60 randımanlı Osmancık 3 bin 60 lira, 65 randımanlı Luna çeşidi Çeltik alım fiyatı ton başına 3 bin 20 lira olarak belirlemişti. Orman Bakanlığınca diğer desteklerle ton başına 3 bin 79 liraya kadar yükselmişti. Bu fiyatlarda bizleri memnun ve tahmin etmemişti.

 

Ama bu yıl fiyat konusunda Devlet büyüklerimizden bizleri düşünmesi adına  fiyat konusunda farklı bir yıl olmasını bekliyoruz. Toprak Masülleri Ofisi ( TMO )'dan en az taban fiyat olarak ton başına 5 bin  lira olarak açıklamasını bekliyor umut ediyoruz.

 

Her yıl bizileri bunaltan belimizi büken başta Mazot, Gübre, ilaç, tohum ve işçi giderleri yerinde durmuyor aksine 2 - 3 kat artıyor. Develtin desteği bunlara ilaç ve çare olmuyor. Biz emeğimizin alınterimizin hakkımızı istiyoruz, buda hakkımızdır.

 

Geçen yıl Pandeminin ilk yılı olduğundan dolayı zorluklar içinde tedbir ve önlemler kapsamında tarlada önlemlerimizi alarak çalışma ürütmüştük. Bu yıl da pandeminin devam etmesi  karşılık  yine tedbir ve önemler alarak Çeltik ekibini gerçekleştirdik.

 

Ülkemizin Edirne ilinden sonra en çok Çeltik ekiminin Bafra Ovamızda üreticiler tarafından gerçekleştiriliyor. Ovamızda yetişen Çeltiğimizi Ülkemiz ve Dünya biliyor. Verimli Topraklarımızda yetişen  Çeltik sofralarımıza Prinç olarak dönüyor buda biz üreticileri fazlasıyla memnun ediyor dedi. Ama bizleri biri daha memnu edecek oda fiyat olacak inşallah bu sene hakkımızı üreticiler olarak alırız, almak istiyoruz dedi.
Simge Nur ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim