Bafra İlçesinde yaklaşık 5 yıldır yerel olarak görev yapan ve bu zaman diliminde vasıflı gazete olma özelliğini taşıyarak 3 yıldır resmi ilan alma hakkına sahip olan Bafra Kızılırmak Gazetesi Sahibi Ferdi Ünlü son 1 sene içerisinde gazetelerine gelen resmi ilanların azlığından şüphelenerek bir araştırma başlatır. Ve gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelir.

Konu hakkında ise Bafra Kızılırmak Gazetesi Sahibi Ferdi Ünlü şunları söyledi.

Ünlü açıklamasında,’’Ocak 2012’den Mayıs 2012 tarihine kadar her geçen gün resmi ilanların düşmesinden dolayı Yazı İşleri Müdürüm Abdullah Özdemir’i Bafra Kaymakamlığında resmi ilanların dağıtımından sorumlu memura sorması ve diğer gazetelere ne kadar ilan verildiğini öğrenmesi için gönderdim. Abdullah beye “gelecek ayda hazırlarım” diyerek geçiştirmiş ve bu şekilde 5 ay daha geçiştirilmiştir. Sonunda “gazetenin imtiyaz sahibi gelsin yazılı imzasını alarak vereceğini” söylemiş. Bu nedenle ben Ekim ayında gittiğimde ilanların giderek azaldığını ve diğer gazetelerin ne kadar ilan aldığını sorduğumda “ben 15 günlük izne çıktım sen ne kadar almıştın” diye sordu bende 2.700,00.-TL civarında ilan aldığımı söyledim. Zaten faturaların fotokopilerini gönderdiğimi söyledim o zaman “ben bakmıştım diğerlerinden sen fazla aldın şimdi hatırladım bu ay senin ilanların daha düşecek” dedi ve yine her hangi bir doküman vermeden gönderdi. İşyerime geri geldiğimde tesadüfen Bafra’da yayın yapmakta olan Altınova Gazetesinin Eylül ayına ait gazetelerden gördüm. O gazeteler bir baktım ki Eylül ayına ait

16 sayfa bir kuruma , başka karışık olarak da diğer kurumların 4,5 sayfa olduğunu benim ise 2 sayfa ilanımı tespit ettim. Bunun üzerine kaymakam beyden randevu aldım ve yazı işleri müdürüm ile makamına giderek durumu izah ettim. Bunun üzerine kaymakam bey konuyu araştırıp tekrar bize bilgi vereceğini söyledi. Tahminen bir hafta 10 gün sonra kaymaklık yazı işleri müdürü beni çağırdı ve bende kendi yazı işleri müdürüm ile beraber kaymakamlığa gittik. Kaymakamlık yazı işleri müdürü Necmettin Özel bize herhangi bir hata ve yanlışlık olmadığını kurumun ilanın da ücretsiz olduğunu söyleyerek gönderdi. Bunun üzerine ben o kurumun ilanın faturasını araştırdım. 27.09.2012 tarih ve seri A 19402 sıra numaralı 11.800,00.- TL olduğunu tespit ettim ve tekrar kaymakam beyden randevu aldım ve Abdullah beyle gittim. Kaymakam beyde Necmettin beyin söyledikleri gibi bir hata bulamadıklarını ve kurumunda ücretsiz olduğunu söylerken sözünü keserek fatura bilgilerini bildiren yazılı not kağıdı verdim. Kaymakam bey tekrar konuyu araştırıp benden haber bekleyin diyerek gönderdi. Tekrar 1 hafta gibi bir sürede Necmettin Bey çağırdı. Makamına gittiğimizde bize ilanın ücretli olduğunu bilmediğini ve hata olmadığını söylediğinde bende kurum ilanının olmasa bile benim 2 sayfalık ilana karşı diğer gazetenin ayrıyeten 4,5 sayfa aldığını söyleyerek nasıl bir hata olmadığını sordum. Yinede “hata yok bu işi fazla karıştırma ben seni kollarım” dedi. Ancak ben kollama değil hakkımı istediğimi ve geçmişe dönük faturaların ve gazetelerin incelenerek hataların düzeltilmesini istedim. 1 ay gibi bir zaman bekledim ama bana herhangi bir çözüm sunmayarak olayı kapatmak istediler. Bende bunun üzerine 14.11.2012 tarihinde Bafra Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum 2012/4794 dosya numaralı dava devam etmekte. Ancak kaymakam beyin bana soruşturma izni vermediğine dair 18.02.2013 / Karar No: 2013/04 tarihli ve karar no lu yazı gönderdi. Bu yazı gelmeden önce 19.02.2013 tarihinde Necmettin Bey makamına çağırdı ve makamında kendisi ve Muammer Etme ile beraber böyle bir yazı geleceğini ve bir üst mahkemeye talepte bulunursam. Tazminat davası açacaklarını ve Bafra’daki bürokratları karşıma alacağımı söyleyerek tehdit etti. Yanımda Yazı İşleri Müdürüm Abdullah Özdemir de vardı.

Bu olay üzerine BİMER’e şikayet dilekçesi verdim ve Bölge İdare Mahkemesine Bafra Kaymakamlığının soruşturma izni verilmemesine itirazda bulundum.

BİMER BAŞVURU BİLGİSİ Başvuru Tarihi : 28.02.2013Başvuru Sayısı : 209459

Bimer’den de kurumlara ve savcılığa talimat verildi ki  Necmettin beyin tehdidi için kovuşturma açıldı. 29.03.2013 gün ve 2013/593 karar no lu yazı ile kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek Samsun Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığı’na itiraz edilebileceğine dair karar yazısı geldi. Benim de  soruşturmada aslında kişilerle şahsi bir husumet olmasını istemediğimden dolayı bu karara her hangi bir itirazım olmadı. Ancak daha önceki şikayetimde Bölge İdare Mahkemesine talepte bulunduğum soruşturma itirazının kabulü yazısı (ve Bafra Kaymakamlığı’nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin 18.02.2013 gün ve 2013/04 sayılı kararın bozulmasına ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine, kararın 19.03.2013 gün ve 2013/49 karar nolu yazısı)geldi.

Samsun Valiliği de Vizyon ve Altınova gazetelerinin kendi inisiyatiflerin de vermiş olduğu usulsüz ve eksik fatura listelerini inceleyip bu kovuşturmayı kapatacaklarını Bafra Kaymakamlığının vermiş olduğu 2 aylık (Nisan – Mayıs 2013) ilan icmal tablosundan anlıyorum.

Bu dolandırıcılığı Bafra ve çevresindeki bürokratların kapatmak istediğini, bu nedenle  tarafsız bir şekilde fatura koçanları ve gazete arşivlerinin incelenerek gerçek farkın ortaya çıkarılmasını arz ederim.’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim