MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanı Fatma ŞAHİN’in cevaplaması için bakım ücreti konusunda bir önerge verdi.

Son günlerde Bakıma Muhtaç ve Bakım Ücreti Alanlara’’Bakım Yardımı Kesilmiştir. Bakım Ücretinden Yararlanamaz.’’şeklinde gelen mektuplar üzerine vatandaşlar çareler aramaya başlamıştı.

Bafralı Gazeteci Abdullah Özdemir ise ilk başta Bafra’ya gelen Ak Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni’ye Bafra TSO’ya hayırlı olsun ziyaretinde anlattığı sıkıntının aynısını Ankara’da anlattı.

 

TBMM’ye gidip Ak Parti ve MHP Milletvekillerine Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğünden bakıma muhtaç ailelere gelen mektubu sunmuş, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek ile de MHP Grubunda , MHP Genel Başkanı Dr.Devlet Bahçeli ve MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile grup çıkışı görüşmüş vatandaşların mağdur olmamaları için çaba sarf etmelerini istemişti.

Konu hakkında duyarlı davranan MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek bir soru önergesi verdi.

Şimşek,’’

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim.

Cemalettin ŞİMŞEK

Samsun Milletvekili.

 

 

 

Ülkemizde bakıma muhtaç ağır özürlü vatandaşlara 2828 sayılı “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun 01.02.2007 tarih ve 5579 sayılı Kanunun 2. Madde ile belirtilen ek 7. Maddesinde bir aylık net asgarî ücret tutarının 2/3'ünden daha az geliri olan bakıma muhtaç özürlülere bakan ya da bakımını üstlenen kişiye yardım yapılması sağlanmıştır.

Kanunda özürlünün kendi ve bakmakta olduğu kişilerin gelirleri dikkate alınırken söz konusu kanun gereğince çıkartılan Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2 inci maddesinin (c ve h) bendeleri ise; özürlüye bakan birlikte yaşayan kişilerin gelirleri de toplanmakta uygulama bu doğrultuda yapılmaktadır.

Kanunda özürlü dikkate alınmakta iken yönetmelikte birlikte yaşadığı tüm kişiler dikkate alındığından hiçbir geliri olmayan özürlünün bakımını üstelen herhangi bir devlet kurumda çalışan 4 kişilik aileye sahip devlet memurunun maaşı 2.000,00.-TL. olduğu varsayılırsa, yönetmelik gereği bu gelirden hiçbir gider düşülmediğinden ve kanun gereği bu gün itibariyle bir aylık asgari ücretin 2/3 ortalama 467 TL olduğu düşünülürse bu ailenin geliri 467*4 = 1.868 TL.yi geçtiğinden bu yardımdan faydalanamamaktadır oysa kanunen hiçbir geliri olmayan özürlüye bakan herkesin bu yardımı alması gerekmektedir.

Söz konusu durumda olan serbest meslek sahibi ailelerin gelirlerini tam olarak göstermediklerinden ve tespit edilemediğinden bir devlet memurundan daha fazla geliri olduğu halde bu yardımı almakta olup, bu durum engelli bakan aileler arasındaki eşitsizliği ortaya çıkartmaktadır.

Aynı engele sahip iki hastanın birinin bu yardımdan faydalanması bir başkasının faydalanamaması ile 5579 sayılı kanun ile özürlülere verilen hakkın yönetmelikle daraltılması; Anayasa’mızın 2. Yönetmelikler başlıklı 124’üncü maddesinde, “Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.” Hükmü ile yine Anayasa’mızın 10. Maddesi (Ek: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. hükümlerine de ters düşmektedir.

Ayrıca Ağır derecede özürlü tanımından dolayı mağdur olan vatandaşlarımız mevcuttur. Örneğin 74 yaşında, işitme kaybı, görme kaybı, kanser ve birinin yardımı olmadan ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan bir hastamıza ağır özürlü raporu verilmediğinden dolayı evde bakım hizmetine müracaat dahi yapamamıştır.

 

Bunların ışığında;

1-Ülkemiz özürlülerin arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak gerekli düzenlemeleri yapmayı düşünüyor musunuz?

2-Verilen hakları kısıtlayan hususların ortadan kaldırılarak  mağdur olan ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

3-Ağır derecede özürlülük tanımının yaş ve hastalık dereceleri de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?’’diyerek soru önergesi verdi.

Editör: TE Bilisim