CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, (KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunda, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun 2018 yılına ait Sayıştay denetimlerinde idarenin iki şirketten 79 milyon TL eksik rödovans ücreti aldığı böylelikle kurumun zarar ettirildiği tespiti yapılmıştır.Türkiye Kömür İşletmeleri kurumunun Sayıştay denetimlerinde ÜFE ve (PTF) Piyasa Takas Fiyatlarının doğru hesap edilmemesi sonucu kurumun fazla ödeme yaptığı ve fazla ödemenin tahsil edilmesinde sıkıntıların yaşandığı, Kömür işletmelerinin zarar ettirildiği görülmüştür. Türkiye Kömür İşletmeleri devlete ait, dolayısıyla 83 milyon yurttaşımızın hakkı var, özenle çıkarları korunmalıdır. Sayıştay raporuna konu olan 79 milyon TL firmalardan tahsil edilmemesi, gelir kaybı yaratarak, kamu zararına neden olan kurum yetkililerine soruşturma açılmalıdır. Sayıştay denetimleri olmasa bu kayıplar ortaya çıkarılmayacak, biz komisyon üyeleri olarak olayı takip etmesek, kurumun takip yapmayacağı anlaşılıyor. 

   Zeybek; Sayıştay gibi bir denetim birimi iyi ki var, bu denetimler olmasa kim bilir daha ne fazlaödemeler yapılır. Sayıştay Denetimlerinde görev alan uzmanların tespitleri doğrultusunda; yapılan fazla ödemelerin tahsil edilmesi yönündeki çabaların bir an önce sonuçlandırılması beklenilmektedir. Bu işi yapan birimlerin hata yaptık denilmesi beklenilmeden gerekli yasal işlemlerin başlatılması yapılmalı ve kamuyu zarara uğratacak girişimler cezasız kalmamalıdır. Sayıştay denetimini yapan uzmanları kutluyorum.

SOMA’DA VERİLEN SÖLER YERİNE GETİRİLSİN

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Soma’daki Soma Holding- Gürmin Enerji Madencilik San ve Tic. AŞ’ye bağlı kömür ocaklarında çalışmış 3.500’e yakın madencinin kıdem tazminatlarını ödemediği ve yıllardır süren bu olayın bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Yer altında canları pahasına çalışıp üreten işçilerin tazminatlarının ödenmeme nedir? Bu şirketin korunma sebebi nedir? Uzun süredir çalışanların haklarını ödememesi bu şirketin iktidar tarafından korunduğunun işaretleridir. Soma Holding şirketinin ödemesi gereken işçi kıdem tazminatlarını devletin ödemesinin sebepleri nelerdir?Bir torba yasa görüşmeleri sırasında yürüyüş yapmak isteyen işçilerle, İçişleri Bakanı görüşmüş 15 Ocak 2021’ye kadar sorunun tamamen çözüleceğini kamuoyuna açıklamıştı. Aradan geçen sürede herhangi bir gelişmenin olmamasının nedeni nedir? Bilmiyoruz. Emek vermiş insanların haklarının ödenmesi için gerekli girişimlerin tamamlanması ve verilen sözlerin yerine getirilmesi bekleniyor dedi.

Editör: TE Bilisim