Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Genel Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, TBMM’de verdiği önergeyle, Samsun’da bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde yapılan düğün organizasyonuna tepki gösterdi.

UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI GEÇİCİ LİSTESİNE GİRDİ

Usta, Kızılırmak Deltasının, Türkiye’nin en büyük deltalarından birisi, Kızılırmak Deltasının Samsun’a 30 km mesafede bir doğa cenneti, deltada bulunan su basar ormanlarının (Galeriç) ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanan yaprak döken ormanlar olduğunu ve Kızılırmak Deltasının, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girdiğini vurguladı.

 

KUŞ CENNETİ

Usta, “Bir 'kuş cenneti' olan belde, Kızılırmak Deltasının, Karadeniz sahilinde tabii özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alanıdır. Deniz, ırmak, göl, kumul, sazlık, bataklık, orman ve tarım alanları gibi hayat ortamlarının sağlıklı bir ekosistem içinde bir arada bulunmaları Bafra Kuş Cennetine biyolojik bakımdan zenginlik ve çeşitlilik sağlamaktadır. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden, deltada bu güne kadar 340 kuş türü saptanmış ve bu türlerin 140 adedi bu alanda üremelerini gerçekleştirmektedir.” diye ekledi.

 

ÖZEL BİR FİRMAYA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ

Usta sözlerine devamla, “ancak son günlerde sosyal medyanın gündemine düşen ve bizim de kendi araştırmalarımız sonucu edindiğimiz bilgilere göre, bu doğa harikasının “nitelikli doğal koruma alan statüsündeki” alanına bir düğün salonu organizasyonu yapılması için özel bir firmaya peşkeş çekilmiş ve nihayetinde de düğün organizasyonu yapılır hale gelmiştir” diye vurguladı.

 

Usta’nın önergesinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sorduğu sorular:

1.      Nitelikli doğal koruma alanı statüsündeki Kızılırmak Deltasında, bu düğün salonunun kurulmasına nasıl göz yumulmuştur?

2.      Kimler göz yummuştur?

3.      Ne karşılığında göz yumulmuştur?

4.      Sorumlulara nasıl bir cezai işlem uygulanacak ve Kuş Cennetine verilen bu zarar nasıl giderilecektir?

Editör: TE Bilisim