Sinop'ta 80 akademisyenin buluştuğu ''Türk Somonu'' Çalıştayı gerçekleşti. Sinop’ta düzenlenen ‘1. Türk Somonu Çalıştayı’ bilim dünyasından 80 akademisyen ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Çalıştayda Türk somonunda daha büyük üretimde karşılaşılacak sorunlar, ihracat ve işleme konuları ele alınacak. Sinop Üniversitesi (SNÜ) ile Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği tarafından 4-6 Ekim tarihleri arasında Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde çalıştay düzenlendi. 80 bilim insanı ve su ürünleri sektör temsilcilerinin bir araya geldiği çalıştayda Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayan yerli üretim Türk somonunun geçmişi ve geleceği ele alındı.

Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Sinop’ta yapılan çalıştayın Türkiye’de su ürünleri sektörü açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Parlak, “Bu çalıştay için 80’e yakın bilim insanının oluşturduğu bir gruptan 10 komisyon çıkmış, 10 tane rapor hazırlanmış ve bu raporlar görüşülecektir. Raporlarda Türk somonunun daha büyük üretimler yaparken ne gibi sorunlarla karşılaşacağı, üretim, ihracat ve işleme konuları tartışılacak. Türk somonu yavru ve yumurta sorunları tartışılacak. Daha çok yetiştirmek istediğimiz yumurta ve damızlık sorunları burada bakanlık yetkililerine iletilecek. Kapalı sistemlerde ileri arıtma sistemleri kullanarak sıfır atıkla bir uygulama yapmak istiyoruz ve buna da Sinop’ta başlamak istiyoruz. Nitekim şu anda Sinop’ta 3 müracaat var ve kapalı sistemlerde 12 ay yetiştireceğimiz balıkları yine kasım ve mayıs ayı arasında denizde büyüteceğiz. 3,5 kilonun üzerinde yetiştirip hem yurt dışına satacağız, hem üretim hem ihracat hem de istihdam meydana getireceğiz” diye konuştu.

Programa ayrıca Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Sinop Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Minoğlu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, sektör temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı.

 

Editör: TE Bilisim