CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Sayıştay denetim raporlarının görüşmelerinde; 2021 yılı içerisinde iki ayda doğalgaza üç defa zam üstüne zam yapıldı. Emekli ve çalışanların maaşlarında, ÜFE, TÜFE veya yıllık enflasyon dikkate alınarak ücret artışları yıllık veya altı aylık dilimler halinde yapılırken, doğalgaz fiyatlarına otomatik zam yapılıyor.

    Zeybek; Doğalgaz hat bağlama ve abone bedellerinde, ihaleyi alan firmaların meskenlerden aşırı fiyat talebinde bulunmalarının sebebi nedir. Şehir içerisinde birleşik iki konuttan da ayrı, ayrı hat çekme ücreti talep ettikleri ve bağlama ücretlerinin çok fazla olduğu bu durumda, vatandaşlar doğalgaz kullanımını ertelemek zorunda kalıyor. Doğalgaz bağlama ücretlerinde vatandaşımızı ihaleyi alan firmaların insafına bırakılmasını açıklayınız. Doğalgaz ücretlerinin sanayi için çok önemli olduğunu, yatırımcının fiyatı önceden bilmesi durumunda ona göre seçenekleri değerlendirecektir. Ülkemizde döviz fiyatları yükseldiğinde ithal edilen doğalgaza zam yapılırken, döviz fiyatları düştüğünde niçin fiyatı düşmemektedir.”

REKABETİ YOK ETMEYİN

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” BOTAŞ’ın yapmış olduğu ihalelerde kamu yararı mutlaka öncelik taşımalıdır. Yapılan ihalelerde eşit rekabet ortamının ortadan kaldırılması kamunun zarar etmesi ile özdeştir. BOTAŞ’ın ihalelerde, teklif usulü yerine Resmi gazete ilanı açık çağrılarla daha çok firmanın ihaleye girmesi ve rekabetin yaşanması kamunun yararına olacaktır. BOTAŞ’ın yapmış olduğu ihalelerde teklif usulünü tercih etmesi birilerine fazladan para kazandırmak için mi yapılıyor?

   Zeybek; Sayıştay’ın 2017-2018 denetimlerinde, Marmara Ereğli’sinde yapılan LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) terminali ve eklentilerinde; yüklenici firmaya usulüz ödemelerin yapıldığı ve uzun süredir işin tamamlanamamış olması tespitleri yapılmıştır. Kuruma ait âtıl vaziyete kalan varlıkların iyi değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması zorunluluktur.

    Zeybek; BOTAŞ’ın Avrupa Birliği Fonlarını büyük oranda kullandığı görülüyor, bu Fonların amaçları doğrultusunda yerel yönetimler ve üretim yapanların kullanması ile istihdamın artırılmasını bekliyoruz. BOTAŞ gibi büyük bir kuruluşumuzun 2020 yılı içerisinde ne kadar petrol ve doğalgaz ithalatı yapmış, ithalatın ne kadarını ihraç etmiştir dedi.”  

 

Editör: TE Bilisim