Depremin Enkazından Tarih Fışkırıyor
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrasa da, enkazın altından çıkan tarihi yapılar kente dair yeni keşiflerin kapısını aralıyor. Antakya’nın Ulucami Mahallesi’nde, 2 katlı ahşap evlerin bulunduğu bir bölgede yapılan çalışmalarda, yerin altında gizlenmiş tarihi bir ibadethane gün yüzüne çıkarıldı. Yapının, eski dönemlerde Hristiyanlar tarafından kullanılan bir şapel olduğu düşünülüyor.
“Hatay’ın Her Yerinde Tarih Saklı”
Tarihi yapıyı görmeye gelen vatandaşlardan Kemal Korkmaz, keşiften duyduğu hayranlığı şu sözlerle ifade etti:
“Hatay’ın her yerinde tarih var. Bu yapıyı internette görüp merak ettim ve geldim. Depremde yıkılan binaların enkazı kaldırılınca, bu şapel ortaya çıkmış. Görüntüsü o kadar sağlam ki, sanki yeni yapılmış gibi duruyor. Umarım bu yapı koruma altına alınıp turizme kazandırılır.”
“Depremlerin Ardında Tarih Gizli”
Bölge sakinlerinden Gül Çakan, depremin ardından ortaya çıkan yapının geçmişin izlerini taşıdığını belirterek şunları söyledi:
“Bu yapının üstünde insanlar yaşıyor, evler bulunuyordu. Depremde bu evler yıkıldı ve enkaz kaldırılınca bu tarihi yapı ortaya çıktı. Hatay’ın pek çok yerinde buna benzer yapılar var. Eski Antakya’nın olduğu bölgelerde bu tür tarihi kalıntılar bulunuyor.”