Samsun’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet meydanında toplanan meslek ve konfederasyonuna bağlı, sendika ve odalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler çoşkuyla bayramı kutladı.

Meydanda konuşmalar gerçekleştirildi. Sloganlar atıldı. Müzik eşliğinde halaylar çekildi.

İLK KUTLAMA 1912'DE YAPILDI

İşçilerin, günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın birçok ülkesinde ''Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı'' adıyla resmi tatil olarak kutlanıyor. Tarihi 1890'lı yıllara uzanan işçi bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk olarak 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman çalışanları tarafından kutlanırken, İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı.

2009'DA RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, Ankara'da, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mayıs 1923'te yapıldı. Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.

Mahmut AY-Ercan ÜSLÜ