Ordu'da Hamsi Festivali Coşkusu Ordu'da Hamsi Festivali Coşkusu

MANTAR HASADI VE İHRACATI ZİRVEDE

Bu yıl yağışların etkisiyle Kastamonu’da mantar bolluğu yaşandı. Doğadan toplanan 18 çeşit mantarın işlenerek Avrupa’ya gönderildiğini belirten Ferhat Çevik, yılda 900 ton mantar hasadı yapıldığını söyledi. Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre ve Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını ifade eden Çevik, mantarın yüksek protein ve lezzet değeriyle yurt dışında büyük talep gördüğünü belirtti.

DEVLET DESTEĞİYLE YATIRIMLAR ARTIYOR

Üç kuşaktır mantar işiyle uğraştığını söyleyen Ferhat Çevik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) sağladığı 5 milyon TL’lik hibe desteğiyle yatırımlarını büyüttü. Çevik çifti, bu destekle soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyerek ihracat süreçlerini hızlandırdı.

Çevik, “1988 yılından beri mantar işindeyiz. Doğadan gelen mantarları alıp işleyerek ihracata hazır hale getiriyoruz. Bu yıl 800-900 ton civarında hasat elde ettik. Türkiye’de yetişen mantarın %90’ını ihraç ediyoruz,” dedi.

Kastamonu’dan Avrupa’ya Mantar İhracati Yillik 100 Mi̇lyon Tl Geli̇r (2)

TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: “MANTAR, KASTAMONU’NUN EN ÖNEMLİ GELİR KAPILARINDAN BİRİ”

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantarın bölgenin en önemli ekonomik ürünlerinden biri olduğunu vurguladı:
"Mantarların toplanması, işlenmesi ve ihracatı büyük bir üretim zinciri oluşturuyor. Hem Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu hem de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, bu işletmelere soğuk hava depoları ve işleme üniteleri için gerekli destekleri sağlamaya devam ediyoruz. Kastamonu, mantar ihracatında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri.”

MANTAR İHRACATI NEDEN ÖNEMLİ?

  • Yüksek talep: Avrupa ülkelerinde mantar, yüksek protein içeriği ve lezzeti nedeniyle büyük ilgi görüyor.
  • Ekonomiye katkı: Kastamonu’dan yapılan ihracat, yerel ekonomiye ve istihdama önemli destek sağlıyor.
  • Yenilikçi yatırımlar: Devlet destekli yatırımlarla üretim ve ihracat kapasiteleri artıyor.

AVRUPA’NIN MANTAR TALEBİ KARŞILANIYOR

Bölgede mantar işleme ve ihracatında zirve yapan Kastamonu, doğanın sunduğu bu değerli ürünü katma değerli hale getirerek ekonomiye kazandırıyor. Yüksek kalite ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla Kastamonu, mantar ihracatında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kastamonu’dan Avrupa’ya Mantar İhracati Yillik 100 Mi̇lyon Tl Geli̇r (1)

Kaynak: iha