Düzce Belediyesi tarafından “Konuralp Diyarı Düzce’nin 700. Yılı Anısına” düzenlenen ‘Düzce Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu’ tamamlandı. Sempozyumda akademisyenler tarafından Konuralp özelinde Düzce’nin geçmişine yönelik birbirinden ilgi çekici bilgiler aktarıldı.

Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzce’nin her açıdan marka şehir olması noktasında ortaya koyduğu vizyoner bakış açısının tezahürü olan çalışmaların başında gelen kültürel etkinliklerden biri daha başarılı şekilde tamamlandı. Başkan Faruk Özlü’nün ev sahipliğinde konusunda uzman akademisyenlerin sunumlarıyla katılımcıları aydınlattığı sempozyumun ilk oturumunda Konuralp’in tarihi gelişiminin yanı sıra kültür ve sanat açısından bugüne gelişimine yönelik bilgilendirmede bulunuldu.

Öğleden sonra gerçekleştirilen sempozyumun ikinci oturumunda İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Ramazan Topdemir, ‘Konur Alp ve Osman Bey’ konusunda tarihi romanlardaki örnekleriyle anlatırken, Araştırmacı-Yazar Nejat Özsoy ise Düzce’de bulunan etnik ve kültürel toplulukların ilin nüfus değişimine olan etkilerine yönelik yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Eskiçağ’da Konuralp’te günlük yaşam

Düzce Üniversitesi’nden Dr. Onur Sadık Karakuş, ‘Unutulmuş Bir Roma Kenti Eskiçağ’dan Konuralp Çevresinde Ekonomik ve Günlük Yaşam’ başlığı altında görsel sunum gerçekleştirerek, dönemin şartlarına dair keşif ve bilgileri paylaşırken, günümüze dair değerlendirmelerini de aktardı.

Konuralp pirinci

Düzce Valisi Selçuk Aslan’ın da Başkan Dr. Faruk Özlü ile birlikte son sürecini takip ettiği sempozyumun son konuşmacısı olarak kürsüye çıkan Düzce Üniversitesi’nden Dr. Sibel Küçükkülahlı ise sunumunda, yüzyıllardır ekilen ve lezzeti ile Osmanlı Saray mutfağının da vazgeçilmezi olan tarihi Konuralp Pirincinin Düzce için değerinden bahsetti.

Sempozyum, araştırmalarını ve elde edilen bilgi ve keşifleri katılımcılara aktaran akademisyenlere belge ve hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: