Merkez Bankası, hafta başında bir genelge yayınlayarak bankalara kuyum alışverişinde kredi kartı kullanıldığında, kullanılan miktarın yüzde 30'u kadar menkul kıymet tesisine mecbur bırakılacağını bildirdi. Ayrıca, banka hesaplarının nakit avans ve esnek hesap limitlerine sınırlandırma getirdi.

Bu durumun bankacılık sektörüne külfet oluşturduğunu diğer taraftan kuyum sektörünü de kötü yönde etkilediğini söyleyen Samsun Kuyumcular Odası Başkanı ve Ekonomi Uzmanı Dr. Salih Özman, "Dün itibarıyle ilk önce durdurulan nakit avans ve esnek hesap engeli kaldırılmaya başlandı. Şimdilik bir sıkıntı da kalmadı. Merkez Bankası, esnaf ve vatandaşın sıkıntı yaşayacağını düşünerek geri adım attı" dedi. 

"Türk lirası değer kaybediyor"

Merkez Bankası'nın genel politikasının liralaşmayı getirebilmek olduğunu ifade eden Özman, "Merkez Bankası bu politika dahilinde bu uygulamayı getirse de insanlar da zaten günü çeviremedikleri için normal alışverişlerini de kredi kartıyla yapıyor. Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesinden dolayı da bankada nakit para tutmuyorlar. Merkez Bankasının zaten genel  politikası da liralaşmayı getirebilmek. Yani dövizden kaçıp insanları türk lirası biriktirmeye çalışmak. Ancak insanlar bankada türk lirası biriktirmediği için nakit alışveriş yapmıyor. Olan parasını da ya altına ya da dövize yatırıyor" diye konuştu.