Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir?

Dr. Macip, geliştirdikleri bu yöntemin öncelikli olarak Alzheimer, akciğer fibrosizi ve kanser gibi yaşlı hücrelerin birikme yaptığı hastalıklarda kullanılabileceğini söylüyor. Uzun vadede bakıldığındaysa, bu tedavi yöntemi insan sağlığını korumak ve ömrünü uzatmak için de kullanılabilir.

 

Süreç tersine çevrilebilir

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, hücrelerin belirli faktörlerle yeniden programlanabileceğinin, yani gençleştirilebileceğinin daha önce de gösterildiğini ifade ediyor. Bu faktörlerin mRNA aracılığıyla da hücrelere sızdırılarak, hasar görmüş bir kalbin veya başka bir organın tamamen veya kısmen yaşlanma sürecini tersine çevirebileceğimizin bir gün mümkün olacağını söylüyor.

Kuersetin yaşlanmayı önlüyor

Biz bağışıklık ve virüsler üzerine olan etkisi sebebiyle pandemide kuersetinden çok bahsettik. Bu antioksidanın yaşlanmayı engelleyici kuvvetli bir antiaging özelliği de var. Damar sağlığına faydalı etkisi yanı sıra gençleştiren etkiye sahip olması da benim için sürpriz olmadı.

α-Klotho proteinin önemi

Mayo Klinik’te geliştirilen senolitik ilaçlar ise, yaşlanma ve hastalık ile oluşan zararlı değişiklikleri azaltabilen veya hafifletebilen geroprotektif yani yaşlanmaya karşı koruyan bir protein olan α-Klotho protein sayesinde zombi hücrelerin yan etkilerini azaltmayı başarıyor. Mitolojide Zeus ile Themis’in Kader Tanrıçaları olarak da adlandırılan Moira’lar üç tanedir. Clotho, Lachesis ve Atropos efsaneye göre, Clotho yaşamın ipliğini eğirir (yaşlanma), Lachesis bunun uzunluğunu ölçer (ömür biçer), Atropos ise bu ipliği makasıyla keserek yaşamın sonlandırır (ölüm gerçekleşir). İşte bu efsanedeki Clotho’dan ismini alan ve yaşlanmayı geciktiren Klotho proteini ilk kez 1997’de tanımlanmış. Mayo Klinik’teki bu deneyde α-Klotho proteini içeren ilaçlar fareler üzerinde denendiğinde yaşam sürelerini yüzde 30 oranında uzattığı görülmüş.

Şimdilik senolitik ilaçlara eczaneden erişmek mümkün değil ancak biliyoruz ki kuersetin önemli derecede α-Klotho proteinini destekliyor. Kuersetinin en çok bulunduğu besinler ise soğan, elma kabuğu, narenciye meyveler ve maydanoz.