Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını olumsuz etkilendiği akran zorbalığına karşı ailelerinin dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Özellikle okul çağındaki çocukların yoğun bir şekilde maruz kaldığı akran zorbalığı çocukların zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak sağlığını nasıl olumsuz etkilediği düşünüldüğünde daha da korkutucu bir hale gelmektedir.
Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, Akran Zorbalığı nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir? tedavi yöntemi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vererek ailelerin bu konu hakkında dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Akran Zorbalığı nedir?
Uzm. Dr. Hilal Aydemir, "Akran zorbalığı, bir çocuğun benzer yaş grubundaki başka bir çocuğa sözel ya da fiziksel şiddetine akran zorbalığı denir.
Akran Zorbalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Zorbalık yapan çocuk diğerini kimi zaman fiziksel kimi zaman duygusal yönden “zayıf” görür, tahakküm etmeyi ya da acı çektirmeyi amaçlar.
Zorba tutumlar;
• Küçümseyici söylemler,
• Dalga geçmeler,
• Arkadan yapılan dedikodular olabilir.
• Eşyalarına el koyma,
• Kendisine yiyecek aldırma,
• Ödevini yaptırma şeklinde ya da dışlama,
• Görmezden gelme şeklinde belirebilir.
Bunun son noktası fiziksel ya da cinsel saldırganlıktır. Bazen herkesin göreceği şekilde bazen gizli yapılabilir. Kimi zaman akran zorbalığı tehdit de içerir. Akran zorbalığı, yapan kişi tarafından herkese karşı değil belli kişilere karşı yapılabilir.
Ruhsal çöküntüye sebep oluyor
Eğer mağdur tepki göstermez, hatta kimseye bahsetmezse akran zorbalığına maruz kalmaya devam edebilir. Bu durum başka çocukların da mağdura akran zorbalığı yapma ihtimalini arttırabilir. Bu şekilde sürekli hale gelebileceği ve mağdurun ruhsal durumunu bozabileceği için akran zorbalığının önlenmesi oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalar her 3 çocuktan 1 inin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını, çocukların %10-14 civarının ise 6 ayı aşan kronik akran zorbalığına maruz kaldığını işaret ediyor. 
Akran Zorbalığı Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Akran zorbalığının okul içinde halledilmeye çalışılması yanlıştır. Mesele mutlaka çocukların ebeveynleri ile paylaşılmalıdır. Okullardaki rehberlik servisleri çocukların ruhsallığının takibinde önemli yer tutmaktadır.
Rehberlik servisinde çalışanların öğrenci ve öğretmenlerle iletişim halinde olması, çocukları tanıması ve olası değişiklikleri takip etmesi koruyucu olacaktır. Rehberlik servisinde çalışanların zorbalık konusu dahil donanımlı ve eğitimli olması gerekmektedir. Okuldaki yetkililerin akran zorbalığını gördükleri yerde mağdurun kendisinin baş etmesinin beklenmemesi, müdahale etmeleri, suçlayıcı bir tutumdan uzak meseleyi tüm yönleriyle anlamaya çalışmaları önemlidir." diyerek sözlerine son verdi.