Hepimizin başına gelmiştir, az ya da çok şiddetteki bir baş ağrısı birçok sebep yüzünden ortaya çıkabilir. Çoğu zaman arkasında bir hastalık yoktur. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, üşütmek, aç ya da susuz kalmak gibi basit bir sebep baş ağrısına yol açabilir. Kimi zaman da baş ağrısı bazı hastalıkların habercisidir. Gelin beraber başımızı ağrıtabilecek sebepler nelermiş bakalım.

Uzun süren açlık

Açlık ile beraber kan şekeri de düşer. Kan şekerindeki bu düşüş   tek başına bir baş ağrısı sebebidir. Özellikle uzun süren açlıklarda kan şekerindeki düşüş de daha ileri derecede olur. Hipoglisemi olarak adlandırdığımız durumda kan şekeri 70 mg/dl’nin altına kadar düşmüştür. Beynin ana yakıt maddesi şekerdir. Beyin kendisi için gerekli şekeri depolayamaz. Kandaki şekerde düşüş olunca doğrudan etkilenir. Giderek artan şiddette baş ağrısı görülür. Hatta kısa dönem hafızada düşüş, öğrenme ve problem çözme güçlüğü ile bir takım becerilerde azalma, uyku hali gözlenir. Bu nedenle hafif bir baş ağrısı hissettiğimizde önce acaba öğün atladık mı, aç mıyız diye kendimizi bir sorgulayalım. Çünkü acıkan sadece midemiz değildir, beynimiz de acıkmıştır. Bunu bize önce baş ağrısı ile söyler. Daha da uzatırsak işlevi ile ilgili diğer saydığım belirtileri ortaya çıkarır. Burada son zamanlarda moda olan aralıklı oruç ya da uzun süre aç kalmalara dayanan diyetlerde gördüğümüz kan şekeri düşüşlerini ve buna bağlı olan dikkat bozukluklarını, baş ağrılarını özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışanlara hatırlatmak isterim.

Uykusuzluk

Uykusuzluk ya da uyku kalitesinde azalma ertesi gün devam edecek bir baş ağrısına sebep olur. Uyku apnesi ya da strese bağlı uykusuzluk baş ağrısına neden olabileceği gibi baş ağrısının kendisi de uyumaya engel olabilir.

Alkol alımı, susuzluk

Alkol kullanımı, özellikle kırmızı şarap gibi mayalı içkiler, nitrat içeren işlenmiş et tüketmek, susuzluk, sigara, aşırı çay, kahve tüketimi baş ağrısını tetikler.

Hipertansiyon

Bazen  hipertansiyon yani tansiyon yüksekliğinin ilk ve tek belirtisi baş ağrısıdır. Bu nedenle baş ağrısı hissettiğiniz zaman mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün. Kimi zaman da hipotansiyon yani tansiyon düşüklüğünde de baş ağrısı görülebilir. Bunu anlamanın en iyi yolu yine tansiyonu ölçmekten geçer.

Görme bozuklukları

Belki de  gözünüz bozulmuştur. Gözlük kullanmanız gerekiyordur. Eğer zaten gözlük kullanıyorsanız da belki numarasında değişiklik yapmak gerekiyordur. Yanlış gözlük kullanımı ya da görmede bozukluk olduğu halde gözlük kullanmamakta ısrar etmek baş ağrısına sebep olabilir.

Sinüzit

Sinüzit kafa kemiğindeki boşluklar olan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ama en çok da baş ağrısı ile kendini gösteren bu hastalığı duymayanımız yoktur. Alın ve elmacık kemikleri üzerinde sık görülen ağrı sıklıkla kronik seyreden bu hastalığın akut evrelerinde daha da artar.

Başınızı ağrıtan sebepler neler

Kovid-19

Koronavirüs enfeksiyonunun belirtilerinden biri de baş ağrısı olduğu için özellikle bu içinde bulunduğumuz pandemi döneminde baş ağrısı hissedince en önce ve en çok bu hastalıktan korkuyoruz. Koronavirüs enfeksiyonundaki baş ağrısı sıklıkla ateş ile birlikte seyreder. Öksürük kas ağrısı ve halsizlik gibi koronavirüsün diğer belirtileri de sıklıkla birlikte gözlenir.

Kulaktaki enfeksiyon

Orta kula k iltihabı baş ağrısına sebep olur. Baş ağrısı ve daha çok enfeksiyon olan taraftaki kulak üzerinde belirgin ağrı ile kendini gösterir.

Nezle, grip ya da diğer ateşli hastalıklar

Yüksek ateşle seyreden tüm hastalıklar baş ağrısına sebep olur. Özellikle nezle, grip gibi burun tıkanıklığıyla seyreden hastalıklarda baş ağrısı en belirgin belirtidir.

Migren

Migren ataklar halinde gelen sıklıkla başın tek tarafını tutan şiddetli baş ağrılarıdır. Atakları tetikleyen pek çok sebep olabilir. Teşhisin doğru olarak konulması, ayırıcı tanının yapılıp tedaviye başlanması önemlidir. Zira migren atakları yaşam konforunu önemli derecede etkileyebilir.

Diş ve diş eti hastalıkları

Tedavi edilmemiş diş çürükleri ve diş eti iltihapları da baş ağrısına sebep olabilir. Bruksizm denilen diş sıkma, geceleri uykuda diş gıcırdatma hali baş ağrısına ve çene ekleminde, şakaklarda ağrıya sebep olabilir. Bruksizm uyku esnasında olduğu için kişi farkında değildir. Bu ağrılar nedeniyle doktora gidince yapılan muayene ile anlaşılır.

Kansızlık

Kan sayımındaki  düşüklük, demir eksikliği anemisi baş ağrısına sebep olur. Bu nedenle devam eden baş ağrısı nedeniyle kan sayımına ve özellikle kandaki demire ayrıca ferritin adı verilen depo demirine de bakmak gerekir.

Boyun fıtığı

Özellikle enseden başlayan baş ağrılarında boyun bölgesindeki omurga rahatsızlıklarından da şüphelenmek yerinde bir yaklaşımdır. Bu bölgedeki kaslarda kasılma baş ağrısına sebep olabilir.

Beyin zarı ve beyin iltihabı

Ensefalit olarak geçen beyin iltihabı ve menenjit olarak adlandırılan beyin zarı iltihabı sıklıkla virüslere bağlı oluşur. Her iki enfeksiyon da baş ağrısına sebep olur. Yüksek ateş, kusma gibi belirtiler eşlik edebilir. Nadir görülen bu hastalıklar atlanmamalı vakitlice teşhisi yapılıp tedavisine başlanmalıdır.

Beyindeki diğer hastalıklar

Beyin tümörleri, anevrizma ve inme de baş ağrısına neden olan diğer nadir hastalıklardır.