Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil havasına girmeye de başlarız. Özellikle de yaz tatili, denize havuza girmek ile geçtiği için bir de zayıflama telaşı başlar. Kış mevsiminde kalın giysilerin ardına kolaylıkla gizlenebilen fazla kilolar yazın tiril tiril incecik kıyafetlerinin ardından kendini kolayca ve acımasızca belli eder.  Hal böyle olunca da insan var gücüyle ve jet hızıyla kilo vermek ister. İşte problem de burada başlar. Zira sağlıklı bir şekilde bu kadar hızlı kilo vermek asla mümkün değildir. Ancak tabi ki insanların bu dileğini kullanıp şu kadar kısa sürede şu kadar çok kilo verdiriyoruz diyerek birbirleriyle yarışa giren fırsatçıları bu dönemde çok görüyoruz. Diyetle bu işin yeterince zor olduğunu görenler de zayıflatıcı adı altındaki ilaçlara başvuruyorlar. Bu ilaçlar sözde diyet yapmayı kolaylaştırıyor, yemek yedikleri halde kilo verdiklerine kanıyorlar. Üstelik bunu kısa süre içinde sağlıyorlar. Buraya kadar her şey ideal gibi duruyor. Ne kadar kolay ne kadar güzel. Mucize gibi bir ilaç hem ye hem kilo ver. Hem de kısa sürede. Her şey tamam da bu ilaç vücuda ne yapıyor? Kiloları verdikten sonra ilacı bırakınca ne olacak?

Zayıflama ilaçlarının zararları

Zayıflama ilaçlarının büyük bir kısmı internetten ve çoğu zaman da merdiven altı diye adlandırıldığımız şekilde kontrol dışı satılmaktadır. Bu nedenle öncelikle bu ilaçların içeriği hakkında şüpheli yaklaşmak gerekir. Hangi maddeleri içeriyor, bunlar ne miktarda eklenmiş, doğru şartlarda mı hazırlanmış, gerekli saklama koşullarına uyulmuş mu, son kullanma tarihi geçmiş olabilir mi, tüm bu soruları çok iyi sorgulamak gerekir. Bu sorgulama internetten alınan bütün ilaçlar için geçerlidir. Gelelim zayıflama ilaçlarının içerdiği çeşitli maddelere ve bu maddelerin insan vücudunda neler yaptığına.

Amfetamin içerenler

Amfetamin uyarıcı bir madde olup kullanım alanlarından biri narkolepsidir yani kişi gece yeterince uyuduğu halde gün içinde bile önlenemeyen bir uyku hali yaşar. Diğer kullanıldığı alanlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Bazı ağır depresyonlarda da bu ilaç kullanılır. Bir zamanlar Hollywood yıldızlarının zayıflamak için kullandığı, imtihanlara hazırlanan öğrencilerin uyanık kalıp dikkatlerini toplayarak ders çalışmak için aldığı bu ilaç açlık ve susuzluk hislerini köreltiyor ve kullanıcıya enerji veriyor. Ama bu hissi verirken de vücuda birçok zararı beraberinde getirir. Bir takım duygu bozukluklarına, şizofreni benzeri psikozlara neden olur. Kalbi uyararak ciddi kardiyak sorunlara yol açar. Tehlikeli ritim bozukluklarını tetikler. Tansiyon yüksekliği ve beyin kanamalarına ile bunun sonucunda gelişen inmelere yol açar.

Orlistat içeren ve yağ emilimini bozan ilaçlar

Diyetteki yağın bağırsaktan emilimini önleyen bir ilaçtır. Orlistat karaciğer, pankreas ve böbreklerde geri dönülmez zararlar hasarlar bırakabilir. Aspirin kullananlarda bu ilacın etkisini artırıp kanamaya eğilimi kolaylaştırır. Yağ emilimini engellediği için yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin de emilimini bozar. Ayrıca bazı kanser ilaçlarının da etkinliğini azaltabilir. Eğer yediğiniz yemekte yağ varsa ki az veya çok genelde vardır. Yemek sonrası hemen tuvalete yetişmek üzere uygun bir yerde bulunmanız gerekir. Yağlı ve sulu dışkılamaya sebep olan bu ilaç bu yöndeki bağırsak şikayetlerine ek olarak aynı zamanda vücut için gerekli bazı minerallerin de kaybına neden olarak aşırı halsizlik, kramp ve aritmilere de neden olabilir.

Sibutramin içeren ilaçlar

Serotonin, noradrenalin ve dopamin geri alımını engellemesi nedeniyle önce antidepresan ilaç olarak kullanılmaya başlanmış daha sonra beyinde tokluk hissi yaratması ile zayıflama ilacı olarak kullanılmaya başlamış.

Uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlık, artmış kalp krizi riski ve inme olmak üzere birçok yan etkisi vardır. Kalp hızında artış, tehlikeli kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon, koroner spazm, kalp yetersizliğindeki artış ile beraber görülen kardiyovasküler yan etkilerden dolayı ülkemizde yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra safra taşı oluşturma, uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlık diğer yan etkileri arasında sıralanabilir.

Hızlı kilo vermek sağlıklı değildir…

Liraglutid içeren zayıflama iğneleri

Bu iğneler normal şartlarda bağırsaktan salınan ve beyine tokluk hissini veren hormonu taklit eder. Bunu duyunca sanki çok güzel ve kolay bir mekanizma gibi gözüküyor. Ancak beyni böyle kandırmaya kalkışmanın gerçekte çok pahalıya da mal olabileceğini de göze almak gerekiyor. Bu ilaç insülin kullanan diyabet hastalarında kan şekerinde aşırı düşüklük demek olan hipoglisemi ataklarının tetikleyebiliyor. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından Tip-2 Diyabetin tedavisi için onaylamış. Böbrek, karaciğer ve pankreası bozabiliyor. Pankreas iltihabına yol açabiliyor. Safra kesesinde taş ve iltihaplı kese oluşumunu kolaylaştırıyor. Tiroid bezinin fonksiyonunu bozabiliyor. Tiroid nodülü ve guatr olanlarda kullanılması sakıncalı olabiliyor. Meduller tiroid kanserini artırdığına dair çalışmalar mevcut. Ayrıca kalpte çarpıntı ve ritim bozukluklarına da sebep olabiliyor.