Kan sulandırıcı kullanırken yeşil sebze yemek, demir ilaçlarıyla çay içmek doğru mu? Ya antidepresan alırken kuru fasulye kaşıklamak!

Hastalığımıza deva için kullandığımız ilaçların, esas etkilerinin yanı sıra birtakım yan etkilere de sahip olduğunu artık hepimiz biliyoruz. O yüzden fayda zarar hesabını iyi yapıp çok dikkatli kullanılmaları gerekir. İlaçların vücuda verdikleri bu ikincil etkilerinin yanında bir de eğer yanında başka ilaçlar da kullanmak gerekiyorsa bu ilaçlarla girdiği etkileşim söz konusu olabilir. Hatta yine kullanılan bu ilaçlar, yediklerimiz ve içtiklerimizle de etkileşime girebilir. Bu etkileşimlere çok dikkat etmek gerekir. Zira hastalığı tedavi için kullanılan bu ilaçların etkileri sırf bu yüzden azalır veya istenmeyen etkiler ortaya çıkar ve fayda yerine zararı dokunabilir.

Kan sulandırıcılar ve yeşil sebzeler

Kan sulandırıcılarla beraber yeşil salatanın tüketilmesi ilacın etkisini azaltır. Pıhtı oluşumunu engellemek amacıyla sıkça kullandığımız K vitamini antagonisti olan ve “antikoagulan” olarak adlandırılan kan sulandırıcılar, kişiye ve yediklerine göre dozu değişen şekilde verilir. Kandaki etki düzeyi takip edilmelidir. Eğer doz düşük gelirse hiçbir işe yaramaz, yüksek gelirse de vücudun çeşitli yerlerinde örneğin beyinde istenmeyen kanamalara yol açabilir. K vitaminini bol miktarda içeren yiyecekler, örneğin yeşil salata ve sebzeler bol miktarda tüketilirse ilacın dozunu artırmak gerekebilir. Bu etkileşim kesinlikle bu yiyecekleri tüketmemek gerekir anlamına gelmez. Sadece her gün aynı miktarda tüketmek yeterli çözüm olacaktır.

Greyfurt etkisi

Antidepresanlar, antialerjenler, kolesterol ilaçları, bazı kalp ilaçları ile beraber greyfurt tüketimi, bu ilaçların etkilerini ama özellikle yan etkilerini artırır. Greyfurt suyu; bu ilaçların vücutta yıkılmalarını sağlayan bir enzimin işlevini engeller.

Demir ilaçları ile çay

Demir ilaçları ya da et, ıspanak gibi bol demir içeren yiyeceklerle birlikte süt ürünleri, çay, kahve, kırmızı şarap tüketmek demir emilimini azaltır. Bu da kansızlığa yol açabilir. Demir iyonları, çay, kahve ve kırmızı şarapta bulunan tanin adlı bir asitle çözülmesi zor bir kompleks oluşturur. Böylece vücut tarafından emilemeden, kan dolaşımına karışamadan atılır. Asitoksalit içeren süt ürünleri de aynı etkiyi yapar.

Ah kuru fasulye!Antidepresanlarla kuru fasulye, salam ve peynir tüketimi tansiyon yükselmesine yol açabilir. Monoaminoksidaz inhibitörü adındaki madde, bu gıdalarda bulunan tiramin adlı aminoasidin vücut tarafından yıkılmasını zorlaştırır. Sonuçta kan basıncı yükselebilir.

Süt ürünleri etkisi : Tekrasiklin, flurokinolon grubu antibiyotikler, osteoporoz ilaçları ile beraber süt ürünleri alınırsa ilaçların etkileri hafifler. Sütteki kalsiyum, antibiyotik ve osteoporoz ilaçlarında bulunan bazı maddelerle birleştiğinde ilaçlardaki etken maddelerin emilimi gerçekleşemez.

Ağrı kesiciler : Ağrı kesicilerle lifli gıdaların kullanımı ilacın etkisini azaltabilir. Bağırsak için lif preperatları alanlarda ya da lifli kepekli gıdalarla beslenildiğinde ilacın bağırsaktan emilimi azalabilir.