Kışın gebelik düşünen ya da kış aylarında hamile olanlar için Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Onur Meray sağlıklı kış gebeliği için önerilerde bulundu. Hamilelik dönemi kış aylarına denk gelen kadınların strese girmemeleri gerektiğini ve yapılacak tavsiyelere uymaları halinde sağlıklı bir gebelik dönemi geçireceklerini belirten Dr. Onur Meray sözlerine şöyle devam etti;

C VİTAMİNİ ÇOK ÖNEMLİ

Kış mevsiminde C vitamini bakımından zengin olana yeşil sebzeleri ve turunçgilleri sofranızdan eksik etmeyin. Bu sebze ve meyveler başta C vitamini olmak üzere içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirirken özellikle kış mevsiminde sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı sizi korur. Mevsim normalleri gereği terleme ile sıvı kaybı olmadığı için kışın daha susuzluk hissederiz ama özellikle gebelerin bu mevsimde düzenli olarak sıvı tüketmeleri önemlidir. 

KÖTÜ HAVA KALİTESİ BEBEĞE VE ANNEYE ZARAR VERİR

Kalitesiz hava yada genel kullanım şekliyle kirli havanın solunarak boğaza ve akciğerlere geçmesi ile enfeksiyonlara yakalanma riski artar. Bunun yanısıra boğaz ve burun enfeksiyonları, baş dönmesi, baş ağrısı gibi tablolar ve alerjik bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Özellikle kirli havada dışarıya çıkmak zorunda kalan anne adaylarının maske takmaları hem kötü havanın solunmasını engellemek hem de pandamı sürecinde daha izole olmaları açısında tavsiye edilmektedir. 

KALORİYİ HESABA KATARAK BESLENİN

Kışın tüketilen gıdalar karbonhidrat, yağ ve tuz bakımından sıklıkla zengin olurlar. Ancak bu tür gıdaların kış aylarında bolca tüketilmesi hamilelerde kan şekeri ve tansiyon değerlerinde yükselmelere, bunun sonucunda da anne bebeğin sağlığında olumsuz yönde sapmalara neden olabilir. Mevsim her ne olursa olsun hamileliğinizde de mutlaka beslenmenize dikkat edin ve tuzlu gıdalardan kaçının.

MEVSİMİ BAHANE EDEREK HAREKETTEN KAÇMAYIN

Kış mevsiminde dışarıda spor yapmak sıklıkla hava koşullarına bağlı olarak mümkün olmayabilir. Ancak sporunuzu ihmal etmeyin, evinizde düzenli olarak yapmaya devam edin. Evde yapabileceğiniz en uygun egzersiz ise hamilelere yönelik yapılan pilates programları. Ev ortamında yapacağınız 30 dakikalık egzersiz bile kalori kontrolü, kas gücü artımı ile esneklik sağlanması acısından çok yardımcı olur. Yürüme bandında bile olsa gün içinde yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş de büyük fayda sağlar.

CİLDİNİZE DE DİKKAT EDİN

Hamilelik süresince cilt, daha hassas olduğu için daha çok bakıma ihtiyaç duyar. Soğuk havalarda yüz ve eller başta olmak üzere, cilt kuruyup çatlar ve bu çatlaklar da enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, el ve yüz yıkamada soğuk su yerine, ılık su tercih edilmeli ve bol nemlendirici kullanılmalıdır. Her gün nemlendirici sürmeye özen gösterilmelidir.

SOSYAL MESAFE ÖNEMLİ

Covid 19 pandemisi ile birlikte kış aylarında grip, nezle, soğuk algınlıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıklar artış gösterir. Bunun için anne adayları aile bireyleri olsa dahi tokalaşmak ve öpüşmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Çünkü bu tür hastalıklar en çok tokalaşma, öpüşme, sarılma gibi yakın temas ile bulaşmaktadır. Anne adayları hamilelik süresi boyunca bu konuda kendisine her zamankinden daha fazla özen göstermelidir. Tokalaşmanın bir zarar vermeyeceği düşünülmemelidir. Enfeksiyonlar tokalaşma teması ile ellerine geçebilir. Ellerin mümkün olduğunca sık sık bol su ve sabun ile yıkanması gerekir.  

GİYİNME ALIŞKANLIĞINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Kış mevsiminde anne adayları tek parça kalın kıyafetler yerine, kat kat pamuklu ve yumuşak yünlü giysiler tercih etmelidir. Aşırı terleme ve buna bağlı oluşabilecek mantar enfeksiyonlarını engellemek için sentetik giysiler giyilmemelidir. Özellikle hava geçirme özelliği olan giysiler tercih edilerek aşırı terlemekten kaçınılmalıdır. Ayakkabı seçimi de anne adayları için önemli bir konudur. Kar ve buz gibi kaygan zeminlere göre uygun ayakkabılar giyilmelidir. Topuklu ayakkabılar yerine; duruşu destekleyen düz, lastik tabanlı ve derin tırtıklı ayakkabılar tercih edilmelidir.