Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yayınladı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında 15 Mart’ta örgün eğitime ara verildi. Online eğitim sistemine geçildikten sonra ise idareciler okulda görevlerini sürdürmeye devam ettiler. Yeni proje ve çalışmaların planlanmaya devam ettiği süreçte Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü arasında birtakım söylentiler gündeme geldi. Gündemde yer bulan tartışma ve söylemlere ilişkin olarak, Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz basın açıklaması yayınladı.

Gündüz, “Öğrencilerimizin eğitim hakkı her türlü “kişisel çıkarın” üstündedir”
Onur Gündüz yayımladığı basın açıklamasında,” Geçtiğimiz eğitim öğretim yılı pandemi nedeni ile sıkıntılarla sona ermişti. Eğitim ve öğretim camiası bu sıkıntılarla uğraşırken maalesef bazı milli eğitim yöneticileri, ortalığı toz duman eden bu ortamdaki sis bulutu içinde neye, kime ve hangi kişilere hizmet ettiğini kavramadığımız ve nihayetinde de derinlemesine araştırdığımız bazı “sır” uygulamalara imza atmışlardır. Samsun İli Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü yerleşkesinde, Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Şubat ayı içinde Özel Eğitim Meslek Okulu açılması planlanmıştır. Bu proje ile ilgili gerekli planlamalar ve yazışmalar Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli kurumlar arasında büyük bir gizlilikle yürütülmüştür. Bu gizliliğin nedeni, proje öğrenildiğinde ortaya konulabilecek, bu projenin yanlış olduğuna dair “somut” gerekçelerle projenin akamete uğramasının engellenmesidir. Nitekim Mayıs ayı içinde öğrendiğimiz Özel Eğitim Meslek Okulunun, Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde açılması projesinin sadece bizleri değil ilgili okul paydaşlarını da tereddüte ve kuşkuya düşürdüğü bellidir. Bu konudaki tereddütlerin, Okul Müdür Yardımcıları ve Alan şefleri tarafından, yapılan ilk toplantıda dile getirildiğini ve tutanak altına alındığını bilmekteyiz. Eğitim camiasının hiçbir paydaşının öğrenmesine bile izin verilmeyen bu “gizli” proje, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Mesleki ve Teknik eğitim vizyonu kapsamında yer verdiği “paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine etkin katıldığı bir yapının önemsendiği” hükmüne de zıtlık teşkil etmektedir. Bu karar, eğitim emekçilerinin fikirlerinin önemsenmediğine, kâğıt üstünde kaldığının önemli bir delilidir.

Sadece Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eski Okul Müdürü tarafından “bilinen” bu proje ile ilgili,  Eğitim İş Samsun şube olarak, 12 Haziran 2020 tarihinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen’e, bu projenin her iki okul kurumu ile ilgili hukuki yanlışlarını ve gelecekte ortaya çıkabilecek eğitim yönünden zararlarını anlatan bir tespit raporunu sunduk. Geçtiğimiz hafta Özel Eğitim Meslek Okulu, Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul zemin katında eğitim öğretime başladı. Ne yazık ki yapmış olduğumuz hukuksal uyarılar İl Milli Eğitim Müdürlüğünce dikkate alınmamıştır. Öğrenci sayısının bir önceki yıla göre %70’e yakın arttığı bir okulda uyarılarımız dikkate alınmamış ve koskoca bir okulun bir katı heba edilmiştir. Özel Eğitim Meslek Okuluna yapılan formatör öğretmen görevlendirmeleri de tarafımızca “manidar” bulunmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sunduğumuz tespit raporunda da belirttiğimiz isim (Eski okul müdürünün eşi Y.Z.), kadrosu Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde olan norm fazlası durumunda ve formatör öğretmen olarak görevlendirilebilecek öncelikli niteliklere sahip pek çok öğretmen varken eski okul müdürü, eşinin yeniden formatör öğretmen olarak görevlendirilmesini sağlamıştır.
Eğitim İş Samsun Şube olarak olarak,  Çarşamba İlçemizde Özel Eğitim Meslek Okulu açılması fikrini destekliyoruz. Bu okulun açılacağı yer Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesi değildir. Hazırladığımız tespit raporunun, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce söz verildiği halde dikkate alınmamasından ötürü gerekli hukuki işlemlere en kısa sürede başlayacağımız tabiidir. Öğrencilerimizin eğitim hakkı her türlü “kişisel çıkarın” üstündedir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyururuz.” ifadelerine yer verdi.