Pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla evde kendinimi izole ettiğimiz süreçte iş hayatı eve taşındı, okullarda da uzaktan eğitime geçildi. Bu süreçte tablet, bilgisayar, telefon ve televizyon ekranı karşısında geçirilen süre de arttı. Özellikle online ders dışı saatlerde bu aygıtlarda geçirilen zamanın artmasıyla çocuklarda ve ergenlerde ekran bağımlılığının  yaygınlaştığını görüyoruz.Gün geçtikçe hayatımıza giren bu ekranlara daha çok bağlandık ve hayatımızda daha önemli bir yer kaplamaya başladı ve maalesef yaşadığımız çağda ekranlardan uzak bir hayat yaşamak bir hayli zor olmaya başladı. Peki nedir bu ekran bağımlılığı? Ve ekran bağımlılığı psikolojik bir rahatsızlık mıdır?

Ekran bağımlılığı genel hatları ile televizyon, tablet, cep telefonu gibi sürekli ekrana bakma gerektiren cihazları uzun süre kullanmak ve ihtiyaç olmadığı halde bu ekranları kullanmadan duramama halidir. Ekran bağımlılığını görebileceğimiz online oyunlar, sosyal medya gibi bir çok mecra var. Çağın getirisi olan bu psikolojik durum, günlük hayatlarımızı etkilerken, aynı zamanda da sosyal ve bilişsel bir takım sorunlara yol açabilmektedir.

Ekran bağımlılığı psikolojik bir rahatsızlık olmakla birlikte, doğru yaklaşımla ve terapi desteğiyle baş edilebilir ve kişi normal hayatına devam edebilir.


Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Ekran bağımlılığının önlenmesi için öncelikle kişinin ekran başında geçirdiği süre hesaplanmalı, bu sürenin olması gerekenden ne kadar fazla olduğu belirlenmelidir; bu sayede kişi sürenin fazlalığının farkına varmalıdır.

Çocuklarda görülen ekran bağımlılığı için öncelikle ebeveynlerin davranışları incelenmelidir. Çocukların birinci elden gördükleri rol modelleri aileleri olduğu için, ebeveynler bu konuda hassas olmalı ve çocuklara örnek olacak şekilde davranmalılardır.

Kişi ekran karşısında çok fazla vakit geçiriyorsa bu süre zarfı için kota kullanılabilir. Örneğin, kişi günün sadece belli saatlerinde ekran karşısında vakit geçirebilir, bu saatler dışında başka aktiviteler yapabilir.

Eğer ekran bağımlılığının gündelik hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almanızı öneririz.