Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Berna Güzel, "Genellikle spora yeni başlayanların kas kütlesini arttırmak için kullandıkları, protein tozları, ek takviye gıdalarının uzman doktor kontrolünde alınmadığı takdirde, karaciğer, böbrek, kalp yetmezliğine hatta ani ölümlere bile neden olabileceğini" söyledi.
Kasların onarımı ve güçlenmesi için vücudun proteine ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Bazı beslenme ve diyet programları ile istediği seviyeye ulaşamayan gençler ve sporcular bunun içinde ek gıda dediğimiz protein tozları ve ek gıdalar gibi besin takviyelerini aldıklarını görmekteyiz.
Sporcular tarafından kullanılan ancak bilinçsizce kullanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olan protein tozu ve ek gıda takviyeleri gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra alınması gerekmektedir.
ZEHİRLİ MADDELERE DÖNÜŞEBİLİR
Günümüzde sporcuların ve bazı gençlerin, kas yapmak için sıkça başvurduğu protein tozlarına karşı uyaran Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Berna Güzel, "Sağlıklı bir yaşam için diyet yapmak, spor yapmak yeterlidir. Bunları uyguladıktan sonra ek takviyeler gerek değildir.

Uzman ve profesyonel sporcular, hatta gençler ek protein takviyeleri almak isterlerse mutlaka uzman doktora danışmaları gerekmektedir. Herkesin vücut yapısı ve ihtiyaçları farklıdır. Gereksiz fazla alınan proteinler, vücutta keton, amonyak gibi zehirli maddelere dönüşerek karaciğer, böbrek, kalp yetmezliğine, ani ölümlere neden olabilir. Bu ek takviye mutlaka alınmak isteniyorsa da uzman bir doktora danışarak yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
UZMAN DOKTOR DESTEĞİ ALINMALI
Bizim önerimiz ise normal sağlıklı beslenme ek takviye almadan, dengeli, düzenli, kontrol altında olunandır. İçeriklerini bilmediğimiz, Sağlık Bakanlığı'nın onay vermediği hiçbir ek takviye gıda ve ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kas oranını arttırmak için kullanılan protein tozları, gıda takviyeleri çok tehlikelidir. Mutlaka kullanılması gerekiyor ise de uzman doktor kontrolü olmadan bunların alınmaması gereklidir. Mümkünse hiç kullanılmasını öneriyoruz aslında çünkü, bir çok sağlık problemlerini beraberinde getireceği gibi ani ölümlere de neden olmaktadır" diyerek sözlerine son verdi.