Peygamberimiz şöyle buyurdular :"Mübârek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda semâ(cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanların azgınları da bağlanır. (1)

Efendimiz'in müjdelediği Ramazan Ay'ı her sene ziyaretimize gelen, hasretle beklediğimiz ve bir ay boyunca evimizde ağırladığımız bir misafir gibidir adeta... Tebşiratıyla bir ay boyunca, girdiği her kalbi, her evi, her şehri,her ülkeyi hülâsa tüm dünyayı etkisi altına almaktadır.Bu manada ne hoş ve ne şerefli bir misafirdir Ramazan, hoş geldin kalbimize, evimize, şehrimize, ülkemize ve dünyamıza...Bu hayırlı misafiri evine buyur etmeyenlere bilmem ki ne demeli? Nasip işi tabi...

Neyse, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayı, ilâhi kazançların yanında mübarek bir aydır. Bu mübarek ay bize neler kazandırır? Bunu maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

1.Ramazan Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı aydır:

"... RAMAZAN AY'ı, insanlar için bir hidayet rehberi,doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği aydır. (2)

Aynı zamanda bu ilk vahiyle Hz. Muhammed (sav) 'e peygamberlik görevide verilmiştir.

"Şüphesiz, biz O'nu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.(3) âyeti de Kur'an-ı Kerim’in indirildiği bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının içinde  bulunduğunu bizlere bildirmektedir.

Bu sebepledir ki Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla Kur’an-ı Kerim okumalı, okuduğumuzu anlamalı, anladığımızı da hayatımıza yansıtmalıyız.

2.Mukabele geleneğimiz de vardır bu ayda: Peygamberimiz her sene Ramazan ayında Cebrâil ile o ana kadar gelen âyetleri karşılıklı olarak okumuşlardır ve bu gelenek vefat yılında iki kez tekrarlanmıştır. İşte böyle  başlayan mukabele, farklı uygulamalarla günümüze kadar  müslümanlar tarafından sürdürülmüş ve kıyamete kadarda inşaallah devam ettirilecektir.

3.Oruç ayıdır Ramazan:

".... Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, ONU ORUÇLA GEÇİRSİN. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.(4)

Aynı zamanda İslam'ın beş şartından biridir de oruç tutmak.

Ramazan da oruç tutmanın faziletini bildiren Hadis-i Şerif'de Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

-"Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları affedilir." (5)

4.Bir de vakitlerimizi tanzim eder Ramazan: Ramazan’dan önce sahurun, iftarın vaktinden habersiz, istediğimiz zaman yiyip içerken bu artık belli bir programa bağlanır ve saatinde yenmeye başlar. Çünkü diğer zamanlarda ayrı ayrı kurulan sofralar, Ramazan ayında ailelerin birlikte oldukları yegâne mekânlar haline gelir.