16.Ramazan bedenin şifa bulduğu aydır: Bu ay, vücutta biriken bir yıllık hastalık ve kirlerden arındıran, insan sağlığını dengeleyen eşsiz bir tedavi ayıdır. Peygamberimiz (sav), “Oruç tutun sıhhat bulun” buyurur. Bu konuda birçok Tıp bilimcinin beyanatları da vardır.Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, orucun sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini açıklamıştır. Ayrıca Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi,hücrelerin yenilenmesi için yaşlı hücrelerin parçacıklarının imha edilmesinin gerektiğini, bunun da uzun süre aç kalarak yani ‘oruç tutarak’ mümkün olduğunu belirttiği teziyle 2016 yılında Nobel Tıp Ödülünü almıştır.

17.Ramazan inançtır, fikirdir, zihniyettir ve medeniyettir: Oruç bir aylık oruç tutmaktan öte bir anlama sahiptir. O da insanoğlunun bir hayat boyunca dünyanın aldatıcılığına, şeytan ve yardımcılarının kuşatmalarına ve zihniyetine hükmetmesi demektir. Ramazan İslam’ın doğuşundan itibaren hak ve batılın fiili olarak ilk defa karşı karşıya geldiği ve hakkın batılı yendiği ’Bedir’ ayıdır.

18.Ramazan af ve bağışlama ayıdır: Allah’ın ‘feth-i mübin’ adını verdiği Mekke’nin fethi, hicretin sekizinci yılında ve Ramazan ayının ilk on gününün sonlarında gerçekleşmiştir. Bu fetih sadece Mekke’nin fethi değil, aynı zamanda ‘kalplerin’ de fethine vesile olmuştur. Peygamberimiz (sav) kendisini haksız ve zalimce yerinden ve yurdundan çıkaran Mekkelileri affetmişti. İşte bizim böyle bir medeniyetimiz vardır.

19.Ramazan eğitim ayıdır: Ramazan bir okul gibidir. Bu okulun sahibi Rabbimizdir. Baş muallimi Hz. Muhammed (sav) dir. Sınıfları camilerdir (bu ramazanda evlerimiz de olacak!). Ders müfredatı Kur’an ve Sünnettir. Bu okulun mezunlarına ‘hidayet diploması’ verilir ve bu belgeyle dünya ve ahiretini mamur ederler.

Sonuç olarak Ramazan ayı bize burada sayılmayacak kadar kazançlar sağlamaktadır. Biz burada bir kısmına değinmeye çalıştık. Gözden kaçan bazı maddeler de buraya eklenebilir.

Önemli olan Ramazan ayında kazandığımız güzel özellikleri, Ramazandan sonra da devam ettirmektedir.

Unutmamalıyız ki, her günümüzü Cuma, her gecemizi Kadir, her ayımızı Ramazan yapmak bizim elimizdedir. Yeter ki biz, bu mübarek gün, gece ve ayları değerlendirmesini bilelim.

Ne mutlu, Ramazan ayına ulaşıp, onun kıymetini bilip, hakkıyla değerlendiren ve mükâfat olarak da bayrama ulaşanlara...

Mübarek Ramazan ayının ülkemize, İslam âlemine ve tüm insanlığa barış, huzur, hayır ve bereketler getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

Selam ve dua ile...                                                               

1.Nesâî,Sıyâm,5

2.Bakara Sûresi, 185

3.Kadir Sûresi, 1

4.Bakara Sûresi, 185

5.Buhâri,iman, 28