HDP'nin "Şeyh Sait ve 47 mücadeleci(!) arkadaşı" anması, mensubu olmadığı halde iktidarın seçmen algısıyla oynamak üzere mensubuymuş gibi özdeşleştirdiği Millet İttifakı'nda ve dahi "sol" cenahta ciddi bir tepki ve mesafeyle karşılandı.

 Millet İttifakı bünyesindeki "milliyetçiler", "Kürdistancı" Sait'i kahramanlaştırmaya dönük her hamle gibi bunu da görmezden gelmezken, "sol"un "ulusalcı" kanadı Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığından, "seküler" kanadı "şeriat isterük"çülüğünden, "anti-emperyalist" kanadı "emperyalistlerle iş tutmuş olması"ndan, "çağdaş(!)", "özgürlükçü", "aydınlanmacı" kanadı yobazlığından dem vurarak Şeyh Sait konusunda "taviz"e açık olmadıkların gösterdiler.

Ya, diğer mahalledeki milliyetçiler?

AK Parti çevrelerinden yükselen "İslam alimi Şeyh Sait" sahiplenmelerine Cumhur İttifakı içinden kayda değer bir itiraz yükseldi mi?

Haklarını yiyemem, kendilerini Cumhur daha doğrusu iktidar ittifakı içinde konumlandıran Türk Milliyetçileri içinde de Şeyh Sait'in "hainliği"ni, "işbirlikçi"liğini, "bölücü"lüğünü hatırlatanlar olmadı değil; oldu da niyeyse bunları sadece HDP'ye hatırlattılar. Şeyh Sait üzerinden sadece HDP'nin -varmış gibi- "maske"sini indirmekle uğraştılar.

Ya AK Parti'nin "Şeyh Sait" seviciliği?

Görmemiş, duymamış, bilmiyormuş gibi davrandılar!

***

Halbuki…

***

İktidar, siyasi ömrünün tamamına yakınında, aralarında "Şeyh Sait"in de bulunduğu bir grup "hain"e "iade-i itibar" kazandırabilmenin mücadelesini verdi.

Dönemin AK Partili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, çıktı ve "Atıf Hoca, Saidi Nursi, Şeyh Said, Seyit Rıza gibi nice haksızlığa, cinayete kurban edilenlere iade-i itibar yapılmalıdır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında "Yeni Türkiye'ye" iade-i itibar bir atıfet olarak çok yaraşacaktır" dedi.

AK Partili Sebgetullah Seydaoğlu, yerel seçim çalışmaları sırasında gazetecilerle sohbetinde "Benim dedem Dağkapı'da yatıyor. Hiçbir zaman şehitlerin kanı üzerinden siyaset yapmadım, yapmam. Ben seçilir seçilmez ilk olarak Şeyh Said'in yerine iadei itibar anlamında sembol anıt yapacağım" dedi.

Uzak geçmişten bahsetmiyorum…

Daha dün sayılır; AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı, 2017'de yapılan Anayasa Değişikliği referandumu öncesinde "Her 'Evet' Şeyh Said ve arkadaşlarına bir Fatiha'dır" diye pankart astı Diyarbakır Valiliği önüne! Keza, Şeyh Sait'in torunuydu İl Başkanları da!

Aynı referandumda, AK Parti ve MHP ile birlikte "Evet" ittifakında yer alan HÜDA-PAR'a göre de Şeyh Sait, "Kemalist sistemin İslami değerleri toplumdan kaldırmasına ve İslam'ı devletin dini olmaktan çıkarmasına yönelik bir tepki" geliştirmiş, nihayetinde "kıyamının rengi İslam" olan bir "şehit" değil miydi!

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hastanede, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın ise evinde ziyaret ettiği, "Mustafa Kemal'e zerre muhabbeti olan gelmesin" dediği cenazesi TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Nurettin Canikli, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AK Parti milletvekili Mustafa Elitaş'ın da dahil olduğu cemaat tarafından kaldırılan Kadir Mısırlıoğlu'nun sözlerini hatırlayın:

Şeyh Said, Cumhuriyet tarihinin en büyük adamı, en saygı duyduğum adam. Çünkü allah nizam-ı namına karşı, küfre karşı yiğitçe çıkmış. Allahın nizamı iptal edilirken tek kafa tutan adam odur…

***

MHP ile ittifak yapan AK Parti, HDP'ye esip gürlüyor…

MHP ile ittifak yapan AK Parti, PKK'yla müzakereyi öngören "Çözüm Süreci"ni rafa kaldırıp, terör örgütüyle mücadeleye dönüyor…

Peki; aynı AK Parti, HDP'nin de, PKK'nın da, kağıt üzerindeki statüsü legal-illegal fark etmeksizin bu nevi "Kürdistancı" diğer yapıların da "idolü" olan Şeyh Sait için ne diyor? Onun "hatıra"sı, "mirası"yla da mücadele ediyor mu mesela?

Herhangi bir AK Partiliden bu yönde edilmiş bir tek cümle işittiniz mi?

***

Cumhur İttifakı'ndaki "milliyetçi" arkadaşlar, kendilerini mevzu bahisin "beka" olduğuna inandırıp istedikleri kadar kan kusup kızılcık şerbeti diye cilalasınlar;

Bir ittifak var ittifaktan içeri; 100 yıldan beri…

Ve fırsatını bulduğu gün ilk onları sokacak zehirli bir engerek gibi..