Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Yönetim Kurulu toplantısı, Amasya Valisi Mustafa Masatlı Başkanlığında gerçekleştirildi. Amasya'da düzenlenen toplantıya, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Av. Erol Duyum, OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ve OKA temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Masatlı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) 2023 yılı değerlendirme sürecinin sona erdiğini belirterek, "Bu program ile Amasya, Çorum ve Tokat illerinden 4 proje başarılı bulunarak, toplam 10,02 milyon TL hibe desteği almaya hak kazanıldı. Yakın zamanda bölge illerimizden sadece Samsun’da uygulanan 2023 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) için projelerimiz Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğüne sunuldu, pek yakın zamanda da güzel haberler almayı bekliyoruz" dedi.

Turizmde hizmet kalitesi artırılacak

Masatlı, Kalkınma Ajansı desteklerine dikkat çekerek, “2022 yılının son günlerinde Turizm İşletmelerinin Modernizasyonu Finansman Desteği Programı ve İhracata Gençlik Aşısı Faizsiz Kredi Desteği Programı’nı kamuoyuna duyurmuştuk. Bu programlar ile desteklenecek projeleri Mart ayında ilan ettik ve geçtiğimiz haftalarda Amasya’da düzenlenen imza töreni ile toplam yatırım büyüklüğü 21,7 Milyon TL olan 15 adet projenin uygulama sürecini başlattık. Destekleyeceğimiz projelerle turizmde hizmet kalitesinin ve çeşitliliğin arttırılmasına, üretimde ihracata odaklanmaya, ürün yerlileştirme ve yeni iş imkânları oluşturulmasına yönelik sonuçlar elde edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk olacak

Masatlı ayrıca, Türkiye'de Kalkınma Ajansları açısından da bir ilk olmak üzere OKA ve KOSGEB arasındaki bir protokolle toplam 50 milyon TL bütçeli "İmalat Sanayinin Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi Ortak Finansman Destek Programına" kabul edilen projelerin değerlendirme süreci de geçtiğimiz günlerde tamamlandığını açıkladı. Masatlı, "Program kapsamında, destek almaya hak kazanan imalat sanayii alanında faaliyet gösteren 87 KOBİ projesinin hayata geçmesiyle birlikte Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan TR83 Bölgesi’nde yaklaşık 193 milyon TL yeni yatırım yapılacaktır" dedi.
Ercan ÜSLÜ