Pakun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, “50 yıl önce elimde sadece bir köyde köylünün buğdayını çekecek taş bir değirmen vardı. Şimdi kucak dolusu başarı belgesine sahip olduk. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük 1.000 ihracatçısı arasında yer alan, Avrupa Lezzet ve Kalite Ödülü sahibi Pakun, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan “İSO Türkiye’nin 2022 İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine de girdi.

Geçen ay 50. kuruluş yılını kutlayan PAKUN, 2022 yılı üretimden net satışlar verisiyle İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinin 219. sırasında yer aldı. Pakun, 2022 “net satış” verisiyle de İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde 79. sırada yer buldu.

Un sektörünün lider kuruluşlarından olan PAKUN, bu verilerle “gıda sektörü” kategorisinde ise 37. sırada yer aldı.

Kucak dolusu başarı

İstanbul Sanayi Odası tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar sonucu hazırlanan büyük sanayi kuruluşları listesine girmenin Pakun açısından çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Pakun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer almak bizi gururlandırdı. Bu güzel gelişmenin şirketimizin 50. yaşını kutladığımız yıla denk gelmesi de ayrı bir sevinç kaynağımız oldu” dedi.

Gıda sektöründe faaliyet göstermenin ayrı bir çaba ve dikkat gerektirdiğine işaret eden Niyazi Durgun, şöyle konuştu: “Avrupa lezzet ve kalite ödülü ile kalitemizi tescillemiştik. Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin Türkiye’nin en büyük 1.000 ihracatçısı listesine girerek dinamizmimizi ve pazarlama becerimizi kayıtlara geçirdik. Şimdi açıklanan İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kurulu listesi de sanayicilikteki ve üretimdeki başarımızı belgeledi. 50 yıl önce elimde sadece bir köyde köylünün buğdayını çekecek kapasitede taş bir değirmen vardı. Şimdi kucak dolusu başarı belgesine sahip olduk. Pakun olarak gururluyuz.”

Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, ‘’Enflasyon, küresel savaşlar, iklim değişikliği ve afetlerle birlikte çoklu krizlerin yaşandığı 2022 yılında tüm bu koşullara rağmen Türk sanayinin büyüme yönünde attığı adımları görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Pakun ailesi olarak bizler de bu zorlu yolculukta yurt içi ve yurt dışı iş hacmimizi genişleterek ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmayı başardık. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlar ve ar-ge çalışmalarımızla bayrağı daha yukarıları taşımayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyetler seviyesine’ sahip çıkmak için çalıştıklarını ifade eden Durgun, ‘’Sürekli gelişim ve ilerleme bilinciyle 50 yıldır markamızı getirdiğimiz bu örnek noktada ihracat gücümüzle ülkemize katma değer sağlamaya devam ediyoruz. Samsun ve Tekirdağ’daki fabrikalarımıza ek olarak üçüncü tesisimizin temellerini yılın başında Tekirdağ Çorlu’da attık ve yılsonunda faaliyete girmesini hedefliyoruz. Bu yeni yatırımımızla toplamda 3 tesisimizdeki buğday kırma kapasitemizi günlük 2.600 tona çıkaracağız. Tesis içerisinde son teknolojiyle donatılmış bir de AR-GE laboratuvarı kuruyoruz. Böylelikle üretim kapasitemizin yanı sıra inovasyon gücümüzle ülkemizi bir adım ileriye taşımış olacağız’’ dedi.

Enerji yatırımlarımız hızla büyüyor

Durgun, ‘’Bugün sıkça karşımıza çıkan sürdürülebilirlik kavramının aslında Cumhuriyet’in ana ilkelerinden biri olduğunu görüyoruz. Bu anlayışla, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik felsefemiz ışığında, yenilenebilir enerji yatırımlarımızı da hayata geçirdik. Manisa-Demirci ile Ankara-Kalecik’te hizmete geçireceğimiz, toplamda 8 MWp gücündeki Güneş Enerji Santralimiz (GES) ile Samsun-Bafra ve Tekirdağ Çorlu’da bulunan 2 fabrikamızın elektrik ihtiyacını, kendi ürettiğimiz yeşil enerjiden karşılayacağız. Ayrıca projesi tamamlanmış olan 10 Megawatlık ilave bir GES projemizi de ivedilikle devreye alacağız. Böylelikle hem çevre bilincine hem de teknoloji ve medeniyetimizin ilerlemesine katkıda bulunacağız’’ diye konuştu.

2022 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 104,8 oranında artarak 339,2 milyar TL’den 694,8 milyar TL’ye çıktı. Bu yılki listesine 125 yeni sanayi kuruluşu girerken bunlardan 51 tanesi İSO 500’den İSO İkinci 500’e düşen şirketlerden oluştu. Listeye geçen seneki İSO 1000 dışından giren yeni firma sayısı 74 olurken, 2021 yılının İSO İkinci 500 listesinden İSO 500’e çıkan firma sayısı ise 50 olarak gerçekleşti.

Editör: Yunus Koncak