Ahmet Alp Doğru, Anadolu Aslanları iş Adamları derneği Başkanı (ASKON), “Küresel anlamda iş yapan ticaret adamları ve  esnafları bu sıkıntıyı bir fırsata çevirebildiyse iyi yönde etkilenmişlerdir.”

Uluslararası pazarda rol alan iş dünyasının aktörleri Pandemi ve depremden daha az etkilendiğini söyleyen Anadolu Aslanları iş Adamları derneği Başkanı Ahmet Alp Doğru, küresel anlamda iş yapan ticaret adamları ve esnafları bu sıkıntıyı bir fırsata çevirdiyse iyi yönde etkilendiğini söyledi.

Alp Doğru “Pandemi zamanında yaklaşık iki yıl boyunca Türkiye'deki yerli milli tıbbi malzeme sektörü yurt dışına da çok ciddi tıbbi malzeme maske ve başka koruyucu ekipmanların satışını yaptığı için bu sektörleri iyi etkiledi.” dedi.

“Dışa bağımlıyız”

Deprem doğal bir afet olduğundan ve ülkemizin belirli bir coğrafyasında 11 tane ilimizi kapsayan ve dünyanın en büyük felaketini ülkemizin iki ay önce yaşadığını ve bütün Türkiye ve dünyanın seferber olduğunu ifade eden ASKON Başkanı, “Ticareti ve o bölgedeki iş insanlarını ziyadesiyle çok fazla etkiledi. Çünkü onların işyerleri, fabrikaları, işçileri, herşeyleri birden bire perişan oldu. O bölgede olmayan iş insanları da, hayırsever iş insanları buraya yardım ettiler. Ama genel manada ekonomik olarak Türkiye küresel ekonomik krizlere de yakalanmış bir ülke olduğu için, dışa bağımlılığımızın bir kısmı bu sebepten bize sıkıntı yaratıyor.” dedi.

“İhracatın artırılması gerekiyor”

Hammadde tedariğinde Türkiyedeki üreticiler özellikle bazı ürünleri Avrupa’da hammaddesini tedarik ettiği için ülkemizdeki Dolar Euro paritesi ve TL’nin bu Dolar Euro karşısında değerinin son iki buçuk üç senede kaybolduğunu söyleyen Başkan, “Hammadde alımlarının buna bağlı olarakta nihai ürünlerin satışındaki fiyatların artmasına sebep oldu. Çözüm noktasında da şunu öneriyoruz, ülkemizde ihracatın artırılması gerekiyor. Vermiş olduğu ihracat ile alakalı fonların veya desteklerin biraz daha artırılması gerekiyor. Yaralarımızın sarılması adına ülkemizdeki iş insanlarının her bir bireyin devlete ödediği o kutsal verginin zamanında ödenmesi gerekiyor.” dedi.

“Deprem 200 milyar dolarlık zarara yol açtı”

200 milyar dolarlık bir zarar açtığını ifade eden ASKON Başkanı, “Bu zararın kapatılması için milletçe biraz daha fedakarlık etmek gerekiyor. Devlet bir yandan millet bir yandan el ele vererek deprem mağduru insanların yaralarının sarılabileceğine kanaat getiriyorum. 
Şu an için mübarek Ramazan ayını idrak ediyoruz. Bayrama yakın biraz daha yerel esnafın satışlarını artıracağını düşünsekte önümüz yaz ve seçimler var . Şu seçim sürecinden sonrasıyla ilgili herkesin daha iyi çalışarak milletçe bir seferberliğe de davet etmek gerekiyor.” 

“İşverenler deprem mağduru aileden en az bir işçi almalı”

Bir an evvel en azından şehirlerimizde yaşayan deprem mağduru insanlara destek olarak milli birlik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü olduğunu Türk insanının Türk milletinin yardımseverlik ile milli birlik ve beraberlikle ve misafirperverlikle ne kadar iyi örnek olduğunu göstermek gerektiğinden bahseden Başkan, “Doğu illerimizde yaşamış olduğumuz illere bölgelere gelmiş olan deprem mağduru ailelerimizden sektörlere ve iş koluna göre yapmış oldukları mesleki kazanım, mesleki eğitime göre yani eğitimini almış oldukları mesleklere gruplarına göre iş işçi alımını en az her ailede tek bir kişiyi işçi olarak biz iş insanlarının alması gerekiyor. Yanında çalıştırması gerekiyor. Bu bölgelerde çok deprem mağduru kişiler var. Ben depremzede demiyorum. Deprem mağduru diyorum. Deprem mağdurlarına destek olmamız gerekiyor.” dedi.

                                                                                                                                                                                   Haber: Fatıma Şeyma BÜLBÜL