Ordu’nun Aybastı ilçesindeki Perşembe Yaylası, mantar toplamak isteyenleri ağırlıyor. Gıda mühendisleri, mantarların zehirli olabileceğini belirterek, insanların bilmedikleri mantarları yememesi gerektiğini belirtiyor.

Ordu’nun en önemli turistik adreslerinden birisi olan, menderesleri ile ünlü ve bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası, aynı doğal güzelliklerinin yanı sıra mantar toplamak isteyenlerin de ilgisini çekiyor. Havaların yağışlı ve nemli gitmesinin ardından bölgece kendiliğinden yetişen mantarlar, bölgedeki halkın ihtiyacını karşılıyor. Yayla mantarları vatandaşlar tarafından günlük olarak tüketiliyor, salamura ve konserve yapılarak kışlık olarak da saklanıyor. Yaylada haziran ayının ilk haftası başlayan mantar sezonu, ekim ayı sonuna kadar sürüyor.

Ancak Gıda Mühendisi Turan Saygılı, mantar toplayan insanlara ’zehirli mantarlar’ konusunda uyarılarda bulundu. Yayladaki mantarların zehirli olup olmadığının ayırt edilemediğini ifade eden Saygılı, “Perşembe Yaylası’nda birçok mantar türü bulunmaktadır. Doğal mantarların zehirli olup olmadığını öğrenmenin bir yöntemi yok. Bu nedenle insanların daha çok kültür mantarı tüketilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Kaynak: