Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu ay meclis toplantısında 'Saathane Meydanı Dönüşüm Projesi' kapsamında inşa edilen ve belediye uhdesinde kalan dükkanların 10 yıla kadar kiralanması ile ilgili belediye encümenine yetki verilmesi teklifini görüşecek. 

"Koruma amaçlı proje ranta dönüşmüştür"

Samsun Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, büyükşehir belediyesinin saathane projesinde yıkılan dükkanlardan bazı mülk sahipleriyle anlaşmaya vararak yerine yapılan mülkleri teslim ettiğini, kalan dükkanları ise kiraya vereceğini aktardı. Belediyenin burada tarihi dokuyu korumak yerine 'nasıl rant elde ederim' bakış açısıyla hareket ettiğini dile getiren Memişoğlu, "Buradaki tarihi dokuyu koruma amaçlı olan proje ranta dönüşmüştür" dedi. 

"Tarihi dokuyu yok edecektir"

Saaathane Meydanı çevresindeki Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının da yakın zamanda yıkıldığını hatırlatan Memişoğlu, "Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir buraya ticaret merkezi inşa edeceğini açıkladı. Ordada da inşa edeceği dükkanları satarak gelir elde edecektir. Bu tarz projelerin Samsun'a bir katkısı olmadığı gibi tarihi dokuyu da yok etmektedir" dedi.

"Bu anlayışla geleceğe taşıyamazsınız"

"Belediyecilik böyle  bir şey değil" diyen Memişoğlu, son olarak şunları kaydetti: "Belediyeler tabi ki kaynak üretmelidir. Ancak bir şey üretilirken halkın kaynakları heba edilmemelidir. Geçmişten kalan mirasların bazı imar kurgulamalarıyla üzerine yapılar inşa edip gelir etemey çalışıyorsunuz. Bu anlaşıyla bu kenti geleceğe taşıyamazsınız." 

Ercan ÜSLÜ