Sakarya Gaz Sahası’ndan gelen doğal gaz işleyerek içinde bulunabilecek su ve yabancı maddeler ayrıştıran kara tesisi, 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” için hazırlanıyor.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde, 2020-2022 döneminde Karadeniz’de keşfedilen toplam 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervlerinin üretime açılıp karaya ulaştırılması, Türkiye’nin enerji bağımsızlığında büyük bir kazanım sağlanması hedefiyle yola çıkıldı. Türkiye’nin milli petrol ve doğal gaz arama ve üretim şirketi TPAO, proje sahibi olarak proje yatırımının yanı sıra, arama, sondaj ve işletme faaliyetlerinden sorumlu.

Kurulduğu 1954 yılından bu yana TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazını rekor bir sürede hayata geçirdi. TPAO, söz konusu proje ile açık denizde hidrokarbon arama ve üretimi, sondaj teknolojileri ve kapasite gelişimi alanlarında pek çok ilke imza attı.

Projenin ikinci fazının 2027 veya 2028 yılında tamamlanması ve böylece Sakarya Gaz Sahası’nda tam kapasite üretime geçilmesi öngörülüyor. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi tam kapasiteye ulaştığında, Türkiye’nin mevcut yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 25 ila yüzde 30’unu tek başına karşılayacak.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın yanı sıra, Filyos ve Zonguldak bölgesini enerji, teknoloji ve lojistik üssü haline getirecek, bölge ekonomisini canlandırma ve kalkındırma yönünde önemli bir rol oynayacak.

Söz konusu projenin Sakarya Gaz Sahası Tesisi’nde ise Sakarya Gaz Sahası’ndan gelen doğal gaz işlenecek, içinde bulunabilecek su ve yabancı maddeler ayrıştırılacak, BOTAŞ’ın standartlarına uygun hale getirilecek, basınçlandırılacak ve BOTAŞ’a ait Ana Ölçüm İstasyonu’na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak.

Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk fazda üretilen doğal gaz, 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” ile karaya ulaştırılacak. Kara tesisi bu kapsamda tören için hazır hale getirilmeye başlandı. Erdoğan’ın konuşma yapacağı çadır ve platform için hazırlıklar devam ediyor.

Kaynak: iha